Užas u katoličkoj crkvi

Objavljena imena 300 sveštenika koji su djecu seksualno zlostavljali

08:57, 01.02.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Rimokatolički lideri u američkoj državi Teksas identifikovali su oko 300 sveštenika i drugih lica pri crkvi optuženih za seksualno zlostavljanje djece.

Ovo je jedna od najvećih grupa imena koje je Crkva objelodanila dok se suočava sa državnom i federalnom istragom vlasti zbog načina tretiranja višedecenijskih optužbi za seksualno zlostavljanje čiji su vinovnici sveštenici. 

Imena je objavilo 15 katoličkih dijeceza. Ovaj potez je uslijedio nakon objavljivanja izvještaja velike porote u avgustu u Pensilvaniji u kome su iznijeti detalji svešteničkog zlostavljanja djece tokom sedam decenija. Optužbe se odnose na više od 300 sveštenika. 

"Biskupi Teksasa odlučili su da objave imena tih sveštenika jer je to ispravno i pravedno, kao i da ponude pomoć i nadu onima koji su propatili", rekao je kardinal Danijel Dinardo iz dijeceze Galveston-Hjuston, koji je i predsjednik američke Katoličke biskupske konferencije. 

Nakon objavljivanja izvještaja u Pensilvaniji, desetine drugih dijeceza širom SAD objavile su imena više stotina sveštenika i drugih lica koja su seksualno zlostavljanja djecu. 

Neke države otvorile su svoje istrage zlostavljanja. 

Oko 30 odsto stanovnika Teksasa izjašnjavaju se kao katolici. 

U nekima od 15 dijeceza Teksasa zlostavljanje djece datira čak iz četrdesetih godina prošlog vijeka. 

Nije poznato da li će objavljivanje imena rezultirati procesuiranjem. Većina sveštenika identifikovanih u Teksasu je umrla, što je slučaj u većini dijeceza širom zemlje.