Sumnja se na Pink Pantere

Objavljen snimak pljačke u kojoj je ukraden nakit vrijedan milijardu evra

  • 27.11.2019. 07:30

Njemačke vlasti objavile su snimak nadzornih kamera na kojima se vidi kako su pljačkaši upotrijebili sjekiru da provale u "Zeleni trezor" u Drezdenu, muzej koji sadrži najveću evropsku kolekciju kraljevskih dragocjenosti, i ukradu tri seta dijamantskog nakita.

Na snimku se vidi kako dva čovjeka ulaze u muzej nakon što su razbili prozor. Uz pomoć baterije par je odmah otišao do – kako djeluje targetirane vitrine i zamahnuo sjekirom da je razbije.

Lopovi su prethodno zapalili trafo stanicu kod obližnjeg mosta, što je prekinulo dovod struje i ugasilo alarm sistem riznice muzeja, prethodno opisane "bezbijedne kao Fort Noks". Potom su sklonili gvozdene rešetke s prozora zgrade i ušli unutra. Ta rešetka je ugrađena u zgradu tokom 1890-tih godina, a lopovi su je po ulasku zamijenili kako ne bi probudili sumnjičavost.

San piše da je najveću pljačku u istoriji izvršila banda "sićušnih lopova" i da je vrijednost ukradenog nakita milijarda evra. Bezbednosni izvori kažu da su pljačkaši bili malog stasa, kako bi prošli kroz prolaz širok svega 30 centimetara u malom prozoru, prenosi Blic.

Pljačkašima je trebalo svega nekoliko minuta da odnesu nakit, a svjedoci su rekli da su pobegli u "Audiju A6", istom autu koji je kasnije pronađen zapaljen u obližnjoj podzemnoj garaži, prenio je NBC.

Vlasti kažu da su pljačkaši odnijeli oko 100 primeraka kraljevskog nakita iz kolekcije koju je u 18. vijeku uspostavio saksonski vladar Avgust II jaki, koji je kasnije bio kralj Poljske. Ukradena kolekcija datira iz 1723, dok je kraljevska palata u kojoj se nalazi originalno izgrađena 1533.

Direktorka kolekcija Marion Akerman rekla je da pljačkaši nisu uspjeli da ukradu sve komade iz tri seta nakita za koje je djelovalo da su targetirani. Nakit je bio ušiven na površinu vitrine i neki primjerci su ostali u muzeju.

S druge strane, njemački mediji su procijenili vrijednost ukradenog nakita na stotine miliona evra, iako Akermanova kaže da je ova kolekcija "neprocjenjiva".

Među ukradenim primjercima nalazi se zlatni set za kafu iz 1701., skulptura indijskog kraljevskog suda od zlata, srebra, dragog kamenja i bisera, 648-karatni safir, poklon ruskog cara Petra I. Srećom, čuveni "zeleni dijamant" u vrijeme pljačke nije bio u muzeju, jer je pozajmljen njujorškom radi izložbe.

Policija pregleda snimke iz muzeja kako bi identifikovala lopove. Pljačka nakita podsjeća na ozloglašenu bandu Pink Panter, koja stoji iza nekoliko najsmjelijih krađa u Evropi. Ova mreža kriminalaca iz Istočne Evrope ukrala je predmeta u vrijednosti više od 280 miliona funti za tri decenije.

Bandu sačinjava oko 200 kriminalaca, uglavnom Srba i Crnogoraca, a do sada su pljačkali širom svijeta, uključujući Kan, Singapur, Dubai i Tokio. Svega nekoliko članova Pink Pantera je uhvaćeno od prvog napada 1984, a još manje ih je odalo detalje o svojim kolegama pljačkašima. Rijetko koriste nasilje i poznati su po prerušavanju u golfere ili policiju.

Stručnjaci za nakit kažu da je nemoguće prodati ukradene primjerke jer su veoma poznati i lako ih je identifikovati kao "vruću robu".

"Lopovi će najvjerovatnije rastaviti nakit, ukloniti drago kamenje i isjeći ih individualno, što će uništiti kolekciju. Beli dijamanti se mogu lako ponovo iseći i tako im se gubi trag", rekao je stručnjak za nakit Tobijas Kormind.

Muzej je objavio apel lopovima da ne uništavaju niti tope dragocene primerke nakita, navodeći da imaju "neprocenjivu kulturnu i istorijsku vrednost".

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    'Емисија: Бизнис клуб

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.