Obdukcija utvrdila krvne ugruške u skoro svakom organu kovid 19 pacijenata

  • 10.07.2020. 17:39

Obdukcije ljudi koji su preminuli od koronavirusa pomažu ljekarima da bolje razumiju kako covid-19 utiče na tijelo i organizam. Jedno od najvećih otkrića dosad su krvni ugrušci u organima preminulih pacijenata, piše CNN.

Dr. Amy Rapkiewicz, direktorica patologije u Langone Medical Centru u New Yorku, u intervjuu za CNN objasnila je zašto je ovo otkriće vrlo važno za razumijevanje covida-19. 

Veliki broj krvnih ugrušaka

Neki covid-19 pacijenti imali su probleme s krvnim ugrušcima, a nivo i opseg do kojih se taj problem događa vrlo je dramatičan, opisuje Rapkiewicz. U ranoj fazi pandemije ljekari su zapazili veliki broj krvnih ugrušaka u raznim krvnim žilama.

"Ono što smo vidjeli na obdukciji bilo je svojevrsno produženje tog problema", rekla je. "Zgrušavanje nije bilo samo u velikim žilama već i u manjim. To je bilo dramatično jer, iako smo to možda očekivali u plućima, našli smo krvne ugruške u gotovo svakom organu koji smo pogledali u našem obdukcijskom istraživanju", rekla je.

Studija Rapkiewicz u kojoj se navode njeni nalazi objavljena je krajem aprila u časopisu Lancet EClinicalMedicine.

Neobično otkriće, velike stanice koštane srži u većini organa

Autopsije su takođe pokazale nešto neobično o megakariocitima ili velikim stanicama koštane srži. One obično ne kruže izvan kostiju i pluća, rekla je Rapkiewicz.

"Pronašli smo ih u srcu i bubrezima, jetri i drugim organima", rekla je. "U značajnijem broju na srcu, megakariociti stvaraju trombocite koji učestvuju u zgrušavanju krvi."

Naučnici se nadaju da će otkriti kako ove stanice utiču na male krvne žile i ugruške u njima kod covid-19 bolesnika, dodala je Rapkiewicz. 

Iznenađenje zbog nečega što nije pronađeno pri obdukcijama

Patologinja je bila iznenađena zbog nečega što nisu pronašli pri obdukcijama

"Tokom rane faze pandemije ljekari su mislili da virus izaziva upalu srca miokarditisom", rekla je. "Ali obdukcije su utvrdile vrlo nizak broj miokarditisa", dodala je.

Rapkiewicz ističe da je jedna od "mogućnosti" ta da su patolozi imali priliku pregledati organe mnogih žrtava covida-19 i istražiti procese bolesti koji se događaju. Takvu mogućnost nisu imali kod H1N1 ili izvornog virusa kod SARS-a.