Ruski adut 

Novo oružje nije smrtonosno, ali neprijatelja tjera na povraćanje VIDEO 

  • 05.02.2019. 17:58

Ruska mornarica opremila je svoje ratne brodove novim oružjem koje je osmišljeno da oslijepi i zbuni protivnike i ponekad ih natjera da povraćaju, prenijeli su ruski mediji.

Filin 5P-42, nesmrtonosni vizuelno-optički uređaj, postavljen je na brodove ruske mornarice admiral Gorškov i admiral Kasatonov, prenosi ruska državna agencija RIA, pozivajući se na izjavu firme koja je izgradila uređaj.

Svaka fregata, ove ruske sjeverne morske flote, opremljena je sa dvije stanice Filin. Očekuje se da će i dvije dodatne fregate, koje su trenutno u izgradnji, nositi i zaslijepljujuće oružje.

Novi uređaj je oružje tipa zaslijepljivača, koji emituje oscilirajući zrak svjetlosti visokog intenziteta koja negativno utiče na sposobnost neprijatelja da cilja noću.

Rusija tvrdi da je novo pomorsko oružje sposobno da djelotvorno suzbije senzore i tehniku noćnog vida, kao i detektore raspona protivtektonskih raketa.

Oružje je testirano na dobrovoljcima koji su pucali iz snajpera i mitraljeza na ciljeve koje je Filin zaštitio dva kilometra dalje.

Svi dobrovoljci imali su poteškoća sa ciljem, a 45 odsto njih imalo je pritužbe na vrtoglavicu, mučninu i dezorijentaciju, 20 odsto volontera iskusilo je ono što su ruski mediji okarakterisali kao halucinacije, a svi su rekli kako su vidjeli plutajuće kugle svjetlosti.

Koncept "blistavog" oružja postoji već decenijama u jednom ili drugom obliku.

Zaslijepljujuće oružje, naročito laseri, koji uzrokuju trajno slijepilo, zabranjeni su Protokolom o zaslijepljujućim laser oružjima.

Budući da rusko oružje navodno uzrokuje samo privremeno slijepilo, nije bilo nikakvih ograničenja za njegovo korišćenje, prenosi Biznis insajder.

Odnosi između Rusije i SAD dodatno su pogoršani prošlog petka, kada je Trampova administracija objavila povlačenje SAD iz Ugovora o srednjim nuklearnim snagama (INF), pakt o nuklearnom oružju iz vremena Hladnog rata, zbog, kako su rekli, ruskog kršenja sporazuma.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина