Povratak u vrjeme kolonije

Novim zakonom zabranjuju seksualne odnose van braka

  • 21.09.2019. 21:46

Indonezija će uskoro usvojiti novi krivični zakonik koji zabranjuje seksualne odnose van bračne zajednice i predviđa oštre kazne za vrijeđanje dostojanstva predsjednika države.

Iako u ovoj većinski muslimanskoj zemlji žive i brojno jake manjinske zajednice hrišćana, Hindusa i budista, u posljednje vreijeme sve je prisutnija izražena vjerska pobožnost i posvećenost, te jačanje islamizma.

Novi krivični zakonik treba da bude usvojen naredne sedmice nakon što parlament i Vlada dogovore konačnu verziju, piše list "Indipendent".

Novi krivični zakonik zamijeniće zakone iz vremena kada je Indonezija bila holandska kolonija.

"Država mora da zaštiti građane od ponašanja koje je u suprotnosti sa vrhovnim učenjima Boga", rekao je Nasir DŽamil, član Partije prosperitetne pravde.

On je rekao da su lideri svih konfesija konsultovani u vezi sa izmjenama imajući u vidu da se indonezijska suštinska ideologija zasniva na vjeri u Boga.

Prema novom zakonu, nevjenčani parovi koji žive zajedno kao muž i žena suočavaju se sa šest mjeseci zatvora ili novčanom kaznom od oko 570 funti, što je otprilike prosječna tromjesečna zarada u Indoneziji.

Tužilaštvo može da pokrene proces ako seoski starješnina, koji predstavlja najniži nivo vlasti, podnese prijavu policiji sa kojom su saglasni i roditelji ili djeca optužene osobe.

Roditelji, djeca i bračni drug mogu da podnesu prijavu.

Takođe, jednogodišnja zatvorska kazna slijedi za osobu koja je imala seksualne odnose sa nekom osobom van braka, a bliski rođak podnese prijavu.

Zakon ne priznaje homoseksualne brakove.

Takođe, zatvor slijedi za "skaradne radnje", odnosno za radnje koje krše norme pristojnosti i kulture kroz "požudu ili seksualnost" bilo da je riječ o heteroseksualcima ili homoseksualcima.

Žene koje abortiraju suočavaju se sa kaznom od četiri godine zatvora, osim ukoliko se utvrdi određeni medicinski razlozi ili je riječ o silovanju.

Kazna slijedi i za lica koja promovišu sredstva za kontracepciju.

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.