Novi veto Rusije i Kine

20:34, 10.07.2020.
Izvor: Srna
Thumbnail
Rusija i Kina stavile su u Savjetu bezbjednosti UN veto na rezoluciju kojim bi na još šest mjeseci bilo produženo odobrenje za prolazak humanitarne pomoći preko dva granična prelaza iz Turske u Siriju.

UN navode da više miliona sirijskih civila na sjeverozapadu te zemlje zavisi od humanitarne pomoći dostavljene iz Turske. Preostalih 13 članica Savjeta bezbjednosti UN bile su za rezoluciju.

Savjet bezbjednosti UN je podijeljen po ovom pitanju i većina članica je protiv stava Rusije i Kine koje žele da se broj graničnih prelaza smanji na jedan, navodeći da se do tih područja može stići i iz unutrašnjosti unutar Sirije.

Ovo je treće neuspjelo glasanje o ovom pitanju i drugi veto koji su uložile Rusija i Kina.

Savjet bezbjednosti UN prvi put je prije šest godina odobrio prekograničnu humanitarnu operaciju u Siriju što obuhvata pristup iz Јordana i Iraka. Ovi prelazi su blokirani u januaru zbog protivljenja Rusije i Kine.

Savjet bezbjednosti treba da glasa o drugom, ruskom nacrtu teksta za odobrenje isporuke pomoći preko jednog prelaza iz Turske na godinu dana, ali pošto ovo tijelo radi virtuelno zbog pandemije virusa korona članice imaju 24 časa da glasaju i rezultat neće biti poznat do sutra.