Britanski premijer

Novi udar na Džonsona, izgubio još jednog ministra

18:38, 15.09.2019.
Izvor: Blic
Thumbnail
Britanski premijer Boris Džonson doživio je još jedan udarac nakon što je bivši ministar za univerzitete Semjuel Filip Džima prešao u opozicionu partiju Liberalnih demokrata.

Poslanik Istočnog Sarija optužio je premijera da u borbi za Bregzit prije 31. oktobra skreće ka populizmu i engleskom nacionalizmu.

Džima (43) je jedan iz grupe od 21 konzervativca koje je Džonson isključio iz stranke nakon što su glasali za prijedlog zakona o blokadi Bregzita bez sporazuma.

Njegov šokantan odlazak biće veliki dobitak za Liberalne demokrate uoči konferencije stranke u Bornmutu.

Džima se otvoreno zalagao za drugi referendum, a u administraciji Tereze Mej važio je za zvijezdu u usponu.

U intervjuu za Obzerver rekao je da ministri potkopavaju sud i dovode mišljenje stručnjaka u pitanje zato što njihovi stavovi ne odgovaraju onome što vlada govori o Bregzitu bez sporazuma.

On je rekao da vlada protivriječi sebi kada kaže da je zakon jezgro njene platforme, a onda bira koji će zakon poštovati.

"Ovo na mnogo načina potkopava ključne stubove našeg ustava i funkcionisanje demokratije", rekao je on.

Džima, koji je rođen u Engleskoj, ali je kao dijete živio u Gani, izabran je za ministra za brigu o djeci, zatvore i univerzitete 2010, a kratko je bio kandidat za smjenu Tereze Mej na funkciji predsjednika Konzervativne stranke.

On je već šesti član parlamenta koji je iz Konzervativne stranke prešao u partiju Liberalnih demokrata.

(Blic)