Ponavlja se Džordž Flojd

Novi slučaj hapšenja uznemirio Amerikance

  • 13.07.2020. 10:07

Vlasti u Pensilvaniji pokrenule su istragu pošto se na društvenim mrežama pojavio video snimak kako policijac drži koljeno na vratu jednog čovjeka, a čitav incident podsjetio je na situaciju u kojoj je 25. maja preminuo Afroamerikanac Džordž Flojd.

Snimak je ubrzo postao viralan i izazvao gnijev javnost pošto je na isti način Flojd preminuo kada je policajac Derek Šovin osam minuta držao koljeno na njegovom vratu, ne oglašavajući se na njegovo zapomoganje da ne može da diše.

Na viduo snimku se vidi kako dva policajca obuzdavaju čovjeka crne puti kako vrišti ispred bolnice Sveti Luka, a jedan od pripadnika organa drži koljeno na vratu osumnjičenog.

Srećom, niko nije nastradao, ali je ovaj incident pokrenuo protest manjeg broja građana, koji su umarširali u lokalnu policijsku stanicu i tražili objašnjenje za ovaj slučaj, prenosi "Raša tudej".

Šef policije u Aletaunu Glen Granic pokušao je da spusti tenzije, rekavši da je istraga u toku, ali je otkrio i neke detalje koji se tiču incidenta. On je istakao da ono što se ne vidi na snimku jeste da se muškarac ponašao nekontrolisano, “povraćajući i posrtajući po ulici, i zaustavio se ispred ulaza za hitan prijem u bolnici”.

- Ta osoba počela je da se dere, vrišti i pljunula je policajce i osoblje bolnice. Kada su ga policajci oborili na zemlju, osumnjičeni je i dalje pružao otpor, te su policajci morali da ga obuzdaju - naveo je Granic.

Muškarac je zatim sproveden u bolnicu, gdje mu je pružena pomoć a potom je pušten iz ustanove. Granic je kazao da je u toku istraga koja će pokazati da li su policijaci koristili prekomjernu silu.

Podsjećanja radi, širom Sjedinjenih Američkih Država buknuli su protesti poslije smrti Flojda, koji je preminuo tokom hapšenja. Šovinu i još nekoliko policajaca sudi se za ubistvo 46-godišnjeg Afroamerikanca.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм