Novi napad američkih dronova u Iraku, šest mrtvih

  • 04.01.2020. 08:01

Američki dronovi izveli su novi napad u Bagdadu, potvrdili su Al arabiji izvori u iračkoj prestonici. Mete su bili lideri Pokreta za nacionalnu mobilizaciju u mestu Tadž, sjeverno od Bagdada. PMF tvrdi da je pogođen medicinski tim.

Projektili ispaljeni sa američkih dronova pogodili su dva automobila u mjestu Tadž, sjeverno od Bagdada u napadu čiji su cilj bili lideri proiranske milicije, Pokreta za nacionalnu mobilizaciju, potvrdili su irački izvori.

Agencija Rojters javila je da je u novom napadu ubijeno šest osoba, dok je još troje ranjeno. Agencija AP, pozivajući se takođe na iračke izvore, javlja da je u napadu stradalo pet osoba.

Identitet žrtava još nije poznat, ali irački izvori tvrde da je meta napada bio Šibi el Zaidi, kojeg američki izvori opisuju kao vezu između iranske jedinice za specijalne operacije i lokalnih šiitskih milicija.

Pokret za nacionalnu mobilizaciju saopštio je, poslije napada, da je pogođen medicinski tim te organizacije. 

Irački izvori su prenijeli da se Zaidi, poslije napada, oglasio putem Tvitera, tvrdeći da nije bio meta sinošnjeg napada.

Magazin Njuzvik, pozivajući se na izvore iz Pentagona, javlja da američki zvaničnici vjeruju da je među žrtvama novog napada dronovima i Zaidi. 

Novi napad uslijedio je manje od 24 časa pošto su američki "riperi" sa nekoliko projektila ubili uticajnog iranskog generala Kasima Sulejmanija u Bagdadu.

Iran je najavio osvetu za smrt generala Sulejmanija, a u subotu će u nekoliko gradova u Iraku biti održani protesti zbog američkih napada. 

Amerikanci su u posljednjih nekoliko dana na Bliski istok uputili oko 3.500 vojnika.

(Agencije)

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)