Koliko je ugrožen Putin?

Novi detalji samoubistva tjelohranitelja iz Kremlja - Zaharov pripadao moćnoj jedinici

  • 30.11.2020. 19:54

Vijest da je oficir Federalne službe bezbjednosti počinio samoubistvo u Kremlju pokrenula je malo interesovanja novinara, a portal "U sjenci Moskve" daje pozadinu događaja.

Iako je kanal Baza Telegram, koji je tvrdio da je ubijeni Mihail Zaharov, zapravo jedan od Putinovih tjelohranitelja - što bi ga učinilo djelom Predsjedničke službe bezbjednosti, pododjeljenja FSO, većina drugih ruskih izvora vijesti protivrječi ovoj posljednjoj tački. Stoga se čini vjerovatnijim da je dio predsjedničkog puka, formalno nezavisnog Reda crvenog barjaka puka Oktobarske revolucije Komande Moskovskog Kremlja, ili drugim riječima Kremljeve garde.

Ova jedinica od 5.500 ljudi, potčinjena komandantu Kremlja, general-potpukovniku Sergeju Hlebnikovu, elitna je zaštitna snaga. Njegova kasarna nalazi se unutar Kremlja, u ’Bloku 14’ - zgradi Arsenala - na drugoj strani kompleksa od Sabornog trga, gde se navodno dogodio incident. Svi njeni pripadnici moraju da ispune zahtjevne zahtjeve u pogledu fizičke spremnosti, da budu visoki najmanje 190 cm i nikada nisu bili registrovani u psihijatrijskoj ustanovi, kao i da prođu intenzivnu provjeru iz prošlosti (dovoljno je da bliski rođak živi u inostranstvu za diskvalifikaciju). To su muškarci u plavim uniformama oko Kremlja - i muškarci u tamnoplavo-zelenoj paradnoj uniformi koji stoje na straži kod Groba nepoznatog vojnika u Aleksandrovskim vrtovima.

FSO ima niz drugih elemenata i uloga, od osnivača Specijalne garaže do analitičara koji preispituju podatke javnog mnjenja ili nagovještaje ozbiljnu prijetnju u predsjednikovoj prepisci. Argumentirano je, međutim, da im se politički uticaj smanjio od penzionisanja bivšeg direktora Evgenija Murova 2016. godine, veteran sa značajnim uticajem iza scene, Murova je zamenio Dmitrij Kočnev, ozbiljna i profesionalna ličnost, ali ne neko sa istim autoritetom.

Od tada postoji prigušeno gunđanje čak i od ove elitne sile. Nekada su, pored relativno visokih plata (i povišenih činova), neizbježni prekovremeni rad koji su stekli mogli pretvoriti u prevremenu penziju. Ta posljednja pogodnost je nakratko uklonjena, a trenutno čak ni ne dobijaju prekovremeni rad. Često se od njih očekuje da odlože ili prebace odmore, a iako u Moskvi dobijaju dobru medicinsku njegu, ne gleda se sa odobravanjem kada se jzimaju odmori. Pored toga, postoji i snažna svijest da njihovi rođaci u FSB-u i MVD-u dobijaju vannastavne mogućnosti od primanja mita do mjesečine u privatnom obezbjeđenju. Prvo zapravo nije opcija za redovne službenike FSO-a, a drugo je strogo zabranjeno. Ovo, plus teški uslovi za ulazak, može vam pomoći da objasnite da je predsjednički puk trenutno nedovoljno snažan, pogoršavajući ostale probleme.

Zaharov je takođe očigledno prolazio kroz razvod - moglo bi biti da ovo nije bilo ništa više od lične tragedije, bez profesionalnih implikacija. Međutim, postoji malo šablona. U martu se čini da se jedan od snajpera iz vojne jedinice 11488 FSO upucao kod kuće. Prošle godine, oficir iz jednog od regionalnih odjeljenja FSO - jedinice Volge Saveznog okruga, Posebne uprave za komunikacije i informacije - prijetio je svom nadređenom službenim oružjem zbog spora oko promenjenog rasporeda praznika.

Teški uslovi, proizvoljno upravljanje i loši odnosi između oficira i muškaraca dugogodišnji su problemi u ruskom sektoru bezbjednosti. Međutim, upadljivo je da u vrijeme kada su policija i oružane snage sigurno uložile napore da ih riješe, čini se da FSO zaostaje.

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.