Veliki izazov za građevince

Nove fotografije zgarišta: Traže se arhitekte za obnovu Notr Dama FOTO

07:33, 18.04.2019.
Izvor: B92
Thumbnail
Nekoliko dana poslije požara u katedrali Notr Dam u Parizu, francuske vlasti planiraju međunarodni konkurs za arhitekte koji će raditi na rekonstrukciji zdanja.

U međuvremenu su objavljene nove fotografije Notr Dama iz vazduha, koje prikazuju štetu koja je nanesena čuvenoj katedrali.

Za građevinske stručnjake to će biti veliki izazov jer je predsjednik Emanuel Makron obećao da će obnova trajati pet godina.

U francuskoj javnosti već se pojavljuju polemike o nacionalnom jedinstvu, jer neki ističu da su milijarderi i velike kompanije koji su spremni da doniraju gotovo jednu milijardu evra za Notr Dam, manje osjetljivi prema rješavanju socijalne krize.

Thumbnail

Vlast radi na obezbjeđivanju očuvane konstrukcije zdanja, kako bi vatrogasci i predstavnici Ministarstva kulture mogli bezbijedno da uđu i iznesu vrijedna umjetnička djela iz katedrale.

Premijer Eduar Filip koji je najavio međunarodni konkurs za arhitekte rekao je da još treba utvrditi da li treba ponovo izgraditi stub od 93 metra koji srušen u požaru.