Poruka iz Brisela

Nova pravila putovanja - Kovid sertifikati za Evropsku uniju biće ažurirani u martu

  • Извор: Блиц
  • 04.11.2021. 15:22

EU kovid sertifikati kojima je obezbjeđeno slobodno putovanje unutra EU, bili su i ostaju zasnovani na tri tipa potvrda - o vakcinaciji, preležanoj bolesti i negativnom testu, a biće ažurirani u martu iduće godine, poruka je iz Brisela.

Osnovni princip EU kovid sertifikata je da se obezbijedi nediskriminacija i zato postoje tri tipa sertifikata koji se priznaju potvrda o vakcinaciji, kao i potvrde o negativnom testu ili preležanoj bolesti za one koji ne mogu ili se još nisu vakcinisali – kazao je portaprol Evropske komisije, Kristijan Vigand.

Prije polaska na put u neku zemlju EU ovo obavezno provjerite: Svaka država sama odlučuje da li će prihvatiti srpske kovid sertifikate.

Upitan da li će vakcinisane osobe imati prednosti kada je riječ o putovanju unutar EU, Vigand objašnjava da prema postojećim preporukama Evropske komisije oni koji su vakcinisani već imaju prednosti, jer ne moraju da prolaze dodatna testiranja.

– Moguće su izvjesne promjene u preporukama, ali još je rano govoriti o tome – dodaje Vigand.

U EU kažu da je važenje trenutnih sertifkata ograničeno na godinu dana i da će se sljedeće ažuriraranje izvršiti u martu 2022. godine, prenosi Blic.

– Za sada je jedino ograničeno vrijeme važenja testa i dokaza o preležanom kovidu, ali ne i vakicinacije – zaključuju u Komisiji.

Тагови:
  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм