Irska

Nova ograničenja ugostiteljstvu

  • Извор: СРНА
  • 03.12.2021. 22:46

Irska Vlada objavila je nova striktna ograničenja u sektoru ugostiteljstva i kućnim posjetama da bi pokušala da smanji stopu infekcije virusa korona nakon izjava zvaničnika da će novi sok omikron vjerovatno povećati pritisak na sektor zdravstva.

Prema mjerama koje će biti na snazi od utorka do 9. januara, događaji u zatvorenom, kao što su koncerti, održavaće se sa 50 odsto kapaciteta, što je mjera za koju promoteri kažu da će učiniti koncerte neisplativim.

Barovi i restorani, koji su podložni različitim nivoima ograničenja od početka pandemije, ne smiju da prihvate rezervacije za više od šest ljudi i moraju da nude samo uslugu za stolom, saopštila je Vlada.

U goste mogu da dođu posjetioci iz najviše tri druga domaćinstva.

Noćni klubovi, koji su prvi put otvoreni u oktobru poslije više od 18 mjeseci, moraće da se zatvore po novim pravilima.

"To je krajnje štetno", rekla je Angela Dorgan, predsjednik lobističke grupe Nacionalne kampanje za umjetnost, koja je navela da su ograničenja tokom pandemije bila nepravedna prema umjetnosti i noćnom životu.

Irska je saopštila da je broj zaraženih virusom korona blizu rekordnog nivoa od početka novembra, iako je 91 odsto osoba starijih od 12 godina koje ispunjavaju uslove u potpunosti vakcinisano.

Stopa smrtnosti je bila daleko niža nego tokom ranijih talasa i broj slučajeva se stabilizovao. Ali, zdravstveni zvaničnici su zabrinuti da čak i ako omikron ne "umakne" vakcini, to bi moglo značajno povećati ionako visok broj infekcija.

"Ako omikron zavlada i ako bude više prenosiv, potencijal za veoma ozbiljnu krizu je očigledan", rekao je premijer Majkl Martin u televizijskom obraćanju, istakavši da je dobio "veoma oštre" savjete zdravstvenih zvaničnika.

On je rekao da je prevelik rizik povezan sa ulaskom u božićni period bez nekih ograničenja jednostavno.

Martin je rekao da će Vlada osigurati da sektor zabave ima neophodnu finansijsku podršku.


Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.