Vikiliks: Ovo je bezumlje

Nova američka optužnica protiv Džulijana Asanža: Snouden tvrdi objavljen rat novinarstvu!

  • 24.05.2019. 07:09

SAD su danas izdale novu optužnicu protiv Džulijana Asanža kojom ga terete da ih je doveo u ozbiljnu opasnost objavljivanjem strogo povjerljivih dokumenata.

Američko ministarstvo pravde je protiv Asanža izdalo optužnicu u 18 tačaka.

Kako je prenio AP, u novoj optužnici se, između ostalog, navodi da je Asanž kovao zavjeru sa bivšom obavještajnom analitičarkom američke vojske Čelsi Mening u pokušaju da pristupi povjerljivim informacijama, među kojima su i izvještaju Stejt depatmenta o ratovima u Iraku i Avganistanu.

Asanž (47) je trenutno u zatvoru u Londonu nakon što mu je Ekvador ukinuo azil i tako onemogućio dalji boravak u zgradi ambasade Ekvadora u Velikoj Britaniji.

SAD traže izručenje Džulijana Asanža, navodi AP.

U prvim reakcijama na novu optužnicu protiv Džulijana Asanža u SAD, kojom osnivaču „Vikiliksa“ zbog navodne špijunaže preti 170 godina zatvora, na Tviteru su se oglasili Edvard Snouden i „Vikiliks“.

"Američko ministarstvo pravde je objavilo rat, ne Vikiliksu, nego samom novinarstvu. Ovdje se više ne radi o Džulijanu Asanžu. Ovaj slučaj će odrediti budućnost medija", napisao je uzbunjivač Edvard Snouden.

"Ovo je bezumlje. Ovo je kraj novinarstva koje se bavi temama nacionalne bezbjednosti i prvog amandmana", saopšteno je preko Tviter naloga Vikiliksa.

Тагови:
  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Досије

    ''Емисија: Досије

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.