Štrahe podnio ostavku

Norbert Hofer novi lider FPO

  • 19.05.2019. 22:03

Ministar infrastrukture i saobraćaja Austrija Norbert Hofer imenovan je na sjednici Predsjedništva Slobodarske partije Austrije /FPO/ za novog lidera te stranke.

Hofer je preuzeo vođstvo nakon što je Hajnc Kristijan Štrahe zbog afere oko video snimka na kojem obećava jednoj Ruskinji državne poslove za finansijsku pomoć njegovoj stranci, podnio ostavku na sve funkcije. 

Na idućoj sjednici nadležnih tijela stranke, koja će biti održana poslije izbora za Evropski parlament, odluka Predsjedništva biće formalno potvrđena, saopšteno je iz FPO. 

Na toj sjednici, kako je najavljeno, biće riješena i sva ostala personalna pitanja s ciljem budućnosti FPO, a blagovremeno pred parlamentarne izbore biće organizovana vanredna skupština stranke, prenose mediji. 

U saopštenju se najavljuje i da će, ako koalicioni partner u austrijskoj vladi Narodna partija /OVP/ kancelara Sebastijana Kurca, bude smijenila Herberta Kikla sa mjesta ministra unutrašnjih poslova, svi članovi vlade iz redova slobodaraca podnijeti ostavku. 

Sve odluke u Predsjedništvu, kako se ističe, donesene su jedinstveno, a Štraheu je iskazana zahvalnost za dugogodišnji rad. 

"FPO ulazi složno u naredne parlamentarne izbore. Ja ću u okviru svoje nove odgovornosti učiniti sve da ostvarimo dobar rezultat na izborima dosljednim radom FPO u interesu naše domovine", naglasio je Hofer. 

U video poruci, objavljenoj na društvenim mrežama, Hofer je istakao da se riječi koje su pale na video snimcima, na kojima su Štrahe I doskorašnji potpredsjednik FPO Johan Gudenus, neoprostive, zbog čega su se oni i povukli, kako bi omogućili dalji rad FPO u vladi na dobrobiti zemlje. 

FPO je, kako je podsjetio, puno uradila u protekle dvije godine za Austriju, prije svega je jasno ukazala da se ne smije ponoviti 2015. kada je postojala nekontrolisana migracija. 

On je istakao da će učiniti sve da FPO ostane snažna partija bilo u vladi ili opoziciji, jer je moguće sa oba nivoa pozitivno uticati na razvoj zemlje.