Njemački stručnjaci traže povlačenje mjera: Vjeruju da je najžešći udar korona virusa prošao

  • 13.04.2020. 17:31

Kako se približava datum isticanja hitnih mjera koje su uvedene da bi se spriječilo širenje korona virusa u Njemačkoj stručnjaci preporučuju da ne treba uvoditi nove mjere i da pojedine koje su već na snazi mogu da budu povučene ukoliko situacija ostane stabilna, a higijena građana "na nivou".

Preporuke stručnjaka trebalo bi da budu razmatrane uoči sastanka zvaničnika koji bi trebalo da bude održan u srijedu. Sastanku će prisustvovati njemačka kancelarka Angela Merkel i šefovi 16 regiona Nemačke.

Oni treba da razmatraju da li će produžiti ograničenja izrečena sredinom marta koja bi trebalo da isteknu u nedjelju.

Najnovije brojke Instituta za javno zdravstvo Robert Koh pokazuju da se nove infekcije usporavaju. U proteklih 24 sata registrovano 2.537 novih slučajeva, a ukupan broj zaraženih iznosi 123.016.

Sa 2.799 smrtnih slučajeva do sada od Covid-19, crni bilans Njemačke je manji od mnogih drugih velikih evropskih država.

Stručnjaci preporučuju otvaranje škola u što kraćem roku, počevši od snovnih i srednjih škola, mada bi većina ustanova za brigu o djeci trebalo da ostane zatvorena.

Preporučuju i ponovno otvaranje prodavnica i restorana sve dok se strogo poštuju mjere socijalnog distanciranja i da se vladine službe vrate na posao.

Šef akademije nauka Leopoldina, Gerald Haug, rekao je da ove mjere mogu da važe samo uz obavezu nošenja maski u javnom prevozu, kako ne bi došlo do ponovnog porasta infekcija.

On je listu Der Spiegel rekao da bi svaki građanin budućnosti trebalo da ima ovu vrstu zaštite za usta i nos i da je nosi svaki put kada se mjere socijalno distanciranja ne mogu ispoštovati.

Podsjetimo, finalna odluka o ukidanju ili eventualnom produžavanju mjera trebalo bi da bude donijeta u srijedu nakon sastanka Angele Merkel sa načelnicima pokrajina.

(Telegraf)

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)