Strateški interes bitan za zapadni Balkan

Njemački sekretar zabrinut zbog toga što slabi interes EU na Balkanu

  • 07.04.2019. 15:41

Državni sekretar u njemačkom Ministarstvu spoljnih poslova Mihael Rot izjavio je da ga brine to što je popustio strateški interes mnogih članica EU prema zapadnom Balkanu.

"I dalje imam utisak da je popustio strateški interes EU i mnogih članica EU prema zapadnom Balkanu. To je problematično i brine me, jer mi u EU možemo da živimo sigurno i stabilno samo ako više uradimo za sigurnost, stabilnost i regionalno pomirenje na zapadnom Balkanu", rekao je Rot. 

On je u razgovoru za "Dojče vele" naglasio da ga "raduje što ima partnera u EU koji u ime svih prepoznaju strateški značaj" ovog regiona, misleći na Bugarsku. 

Rot istovremeno naglašava da "ne smije biti političkih popusta" na polju demokratije, pravne države, poštovanja manjina i borbe protiv korupcije. 

"EU nije u prvom redu zajedničko tržište, niti ekonomski projekat, nego zajednica vrijednosti", pojasnio je Rot. 

NJemačka će predsjedavati EU u drugoj polovini sljedeće godine, a Rot se nada velikom angažmanu na zapadnom Balkanu. 

"Naravno da smo danas zarobljeni drugim temama. Jedan primjer je Bregzit, koji košta mnogo energije i vremena. Trenutno imamo pregovore o finansijskom okviru EU. Tim je važnije da zapadni Balkan ne bude zanemaren kao tema", poručio je Rot.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина