Autoindustrija 

Njemačka pokrajina traži odštetu od "Folksvagena"

16:21, 05.01.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Njemačka savezna pokrajina Baden-Virtemberg traži odštetu od proizvođača automobila "Folksvagen" nakon što su lokalne vlasti kupile vozila sa dizel motorima, a sada se suočavaju sa zabranama ulaska u gradove poput Štutgarta, pišu danas njemački mediji.

Njemački dnevnik "Frankfurter algemajne cajtung" piše da su cijene vozila sa dizel motorima opale nakon što je sud prošle godine naredio da gradovi razmotre uvođenje zabrana za starije automobile kako bi uskladili regulative EU za emisiju štetnih gasova. 

Prema pisanju lista, pokrajinske vlasti podnijele su krajem godine tužbu sudu u Štutgartu i traže višemilionsku odštetu od "Folksvagena". 

Njemački proizvođač automobila nije potvrdio navode lista. 

Međutim, "Folksvagen" ističe da su u prethodnim odlukama suda podržani njihovi stavovi da zahtjevi za odštetu nemaju osnov, jer je proizvođač automobila imao punovažeću licencu za vožnju u vrijeme prodaje. 

List piše da je novac poreskih obveznika potrošen na kupovinu i iznajmljivanje vozila sa dizel motorima za potrebe policije. Nije precizirano koliko je novca izgubila pokrajina Baden-Virtemberg.