Njemačka "olabavila mjere": Srbi već od danas mogu da uđu, ali samo pod ovim uslovima

14:42, 02.07.2020.
Njemačka je donijela odluku da ublaži mjere ograničenja za srpske državljane. Sa popuštanjem mjera počinje se već od danas i u Njemačku će moći da uđu srpski državljani, doduše, pod određenim okolnostima.

- Njemačka će za ulazak iz Srbije postepeno ublažiti mjere ograničenja. Počevši od 2. jula, biće dozvoljen ulazak iz Srbije na osnovu nacionalne vize u svrhu spajanja porodice supružnika i maloljetne djece sa licima koja se već nalaze u Njemačkoj - navodi se na zvaničnoj Fejsbuk stranici Ambasade Njemačke u Beogradu.

Takođe, dozvoljen je ulazak za visokokvalifikovana lica sa nostrifikovanom diplomom visokoškolske ustanove ili sa diplomom o završenom stručnom obrazovanju, ukoliko nisu dobili potvrdu o delimičnom priznavanju istovetnosti diplome, a mogu dokazati da postoje hitne ekonomske razloge za njihov odlazak u Njemačku.

Kako navode, ulazak će biti olakšan ulazak.

- I studentima će biti olakšan ulazak u Njemačku, s tim da su sva lica koja iz Srbije dolaze u Njemačku, dužna da se pridrže kućne izolacije u trajanju od 14 dana - navode iz Ambasade.

- Za sva druga putovanja koja nisu preko potrebna, ostaju na snazi ograničenja kretanja za ulazak u Njemačku zbog povećanog broja novozaraženih u Srbiji - navodi se u saopštenju.