Njemačka od ponedjeljka kreće u zatvaranje

  • 28.10.2020. 15:18

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas se sastala s premijerima saveznih država kako bi razgovarali o novim mjerama.

Bild ekskluzivno saznaje kako su se premijeri saveznih država složili s Merkel te da Njemačka ide u zatvaranje 2. novembra, odnosno u ponedjeljak.

Bild dodaje i da su kancelarka i premijeri dogovorili nove mjere, ali još nemaju informacije koje. Prema informacijama objavljenim juče, ali i riječima ministra financija, zatvaranje bi treblao trajati četiri sedmice.

Merkel će o svemu obavijestiti Bundestag

Bild javlja i da će kancelarka, nakon što se sastala s premijerima saveznih država o novim mjerama, o svemu obavijestiti vođe parlamentarnih skupina u Bundestagu. 

Vijest je objavila zamjenica portparolke vlade Martina Fietz. Sutra ujutro će Merkel u Bundestagu izvijestiti o stanju s koronavirusom u Njemačkoj.

Bild javlja kako će vlada isplaćivati potpore do 75 odsto

Prema informacijama Bilda, ministar financija Olaf Scholz rekao je na sastanku da i on vjeruje da su Njemačkoj potrebne drastične mjere.

Najavio je i stabilizaciju i pomoć vlade za zatvorene poslove. 

Rekao je da bi male tvrtke mogle dobiti pomoć vlade do 75 odsto iznosa njihovih prihoda koje su ostvarili u istom mjesecu prošle godine. Veće tvrtke mogu ostvariti do 70 odsto potpore. 

Scholz je predvidio, prema informacijama Bilda, i kako će za to trebati od sedam do 10 milijardi evra za četiri sedmice zatvaranja. 

“U situaciji smo da uskoro nećemo moći kontrolisati situaciju. Mislim da je nužno da se složimo s drastičnim mjerama”, rekao je. 

Тагови:
  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина