Trka u svemirskom naoružanju

Njemačka formirala svemirsku komandu

  • Izvor: Tanjug
  • 16.07.2021.07:46

Njemački Bundesver formirao je „svemirsku komandu“ koja bi zvanično trebalo da se bavi zaštitom njemačkih satelita. Neki u tome vide ulazak Njemačke u trku u svemirskom naoružanju koja navodno već traje, piše Dojče vele (DW), a prenosi Tanjug.

Više od decenije sateliti COMSATBw-1 i COMSATBw-2 kruže svemirom, na 36.000 kilometara od Zemlje, oko Ekvatora.

Dva satelita nemačke armije prate rotaciju planete i omogućavaju Bundesveru da komunicira bezbjedan od prisluškivanja. Vojska ima ukupno takvih šest satelita u orbiti.

- Od tih satelita odlučujuće zavise obavještajna sposobnost Bundesvera, navigacija i komunikacija u našim oružanim snagama -  kaže njemačka ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer.

Naprave u kosmosu su, kaže, „kritična infrastruktura“ koja se mora obezbijediti. Sada bi taj zadatak trebalo da preuzme „svemirska komanda“ Bundesvera, koju je ministarka svečano otvorila u utorak u Uedemu, na krajnjem zapadu zemlje.

Tu od prošle godine postoji „svemirsko skladište“.

Za razliku od američke Space Force, njemački vojnici zaduženi za kosmos neće imati zaseban rod vojske već su podređeni avijaciji.

Iz provincije na zapadu Njemačke oni bi trebalo da nadgledaju potencijalne prijetnje, ali i opasan svemirski otpad, a obezbjeđivaće i satelite za civilnu upotrebu. Trebalo bi da ova jedinica bude u stanju da ukloni opremu iz opasnih zona ili da je štiti elektromagnetnim talasima, rekla je ministarka, prenosi Tanjug.

- Za Njemačku su operacije u kosmosu uvijek defanzivne operacije - dodala je Kramp-Karenbauer.

Za razliku od demohrišćanske političarke, neki u opoziciji u ovom potezu vide opasnosti.

- Realnije je da ovim pocinje uključivanje Bundesvera u vojno korišćenje svemira - kaže Tobijas Pfliger, poslanik Ljevice koji se bavi odbrambenom politikom.
-  Bundesver želi da se uključi u nove vojne dimenzije konflikata - kaže on.

Prema viziji ovog političara, oružani sukobi više ne prete samo na kopnu, vodi, ispod vode ili u vazduhu, nego i u svemiru.

- Svemirska komanda je pogrešna i opasna budalaština - kaže Pfliger

Maks Mucler, stručnjak za naoružavanje u bonskom centru BIČ koji se bavi promocijom mira, ne ide tako daleko u svojim ocenama, ali kaže da „moderno ratovanje zavisi od ovih tehnologija“.

Ko ima satelite, taj je ranjiv u svemiru jer oni mogu biti uništeni, kaže Mucler za DW.

Ukoliko iz toga proizađe zaključak da je potrebno oružjem braniti svemir, brzo može doći do trke u naoružanju, smatra Mucler.

- Kada se napravi iskorak i kaže da svemir mora da se naoruža, onda kreće opasna spirala - upozorava Mucler.