IFO saopštio

Njemačka ekonomija dotakla dno, kreće oporavak

  • 30.07.2020. 20:28

Njemačka ekonomija je dotakla dno s padom bruto domaćeg proizvoda u drugom kvartalu kakav nije viđen u poslijeratnoj istoriji zemlje i sad počinje uspon, ocjenjuje institut IFO u komentaru dostavljenom Tanjugu povodom danas objavljenih statističkih podataka.

Prema preliminarnim podacima njemačkog Saveznog zavoda za statistiku, BDP najveće evropske ekonomije je pao u drugom tromjesečju za 10,1 posto na kvartalnom nivou, a na godišnjem za 11,7 procenata, prema desezoniranim podacima.

"Ekonomija je zabilježila strmoglavi pad bez presedana. Dotakla je dno za vrijeme pandemije i sada se vraća rastu, mada još ne na svoj pređašnji nivo", navodi u komentaru Timo Volmershojzer, šef za prognoze ekonomskog instituta IFO sa sjedištem u Minhenu.

Na nivou cijele godine, kaže, očekuje se da će domaći proizvod Njemačke pasti za oko pet procenata.

"Postepeno ukidanje ograničenja dovelo je do snažnog povećanja prometa u maloprodaji u maju, jer su potrošači obavljali mnoge kupovine koje su morali da odlože. Proizvodnja i prodaja su postepeno porasli i u drugim sektorima ekonomije", dodaje Volmershojzer.

Pored toga, kako napominje, indeks poslovne klime, koji izračunava IFO, značajno se poboljšao u posljednje vrijeme u mnogim kompanijama.

"Prema tim rezultatima, trebalo bi da vidimo nedvosmislen oporavak u drugoj polovini 2020", navodi on.

Volmershojzer, ipak, skreće pažnju da se ova prognoza zasniva na pretpostavci daljeg ublažavanja ograničenja bez da ono dovede do ponovnog raspirivanja COVID-19, te na političkim odgovorima na epidemiju, pri čemu obje te premise sadrže visok stepen neizvjesnosti.

Na njemačkom tržištu rada, kako primjećuje, oporavak je do sada bio spor: nezaposlenost je dostigla vrhunac u junu, a njen sezonski prilagođen pad u julu je bio slab.

Prema procjeni instituta IFO, broj kompanija koje koriste skraćeno radno vrijeme takođe opada veoma sporo: ta cifra je i dale natprosječna u nekoliko sektora, posebno u hotelijerstvu i ugostiteljstvu i u proizvodnji.

Dok industrija prvenstveno trpi zbog slabe situacije s narudžbinama, prodaja u sektorima hrane i pića je i dalje limitirana mjerama ograničenja uvedenim zbog korona virusa, konstatuje se u komentaru IFO instituta.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?