Zarobljeni borci "Islamske države"

Njemačka će preuzeti državljane koji su imali konzularni pristup

  • 17.02.2019. 17:26

Njemačka može preuzeti džihadiste "Islamske države" zarobljene u Siriji samo ukoliko su osumnjičeni imali konzularni pristup, saopšteno je danas iz njemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova.

"U principu, svi njemački državljani i osumnjičeni koji su se borili za takozvanu `Islamsku državu` imaju pravo na povratak", napominje se u saopštenju njemačkog MUP-a i dodaje da je to moguće uz uslov da je bio obezbijeđen konzularni pristup osumnjičenim. 

U saopštenju se ističe da je Irak iskazao interesovanje da pokrene sudski proces protiv džihadista "Islamske države" iz Njemačke. 

"Međutim, u Siriji, Njemačka ne može da garantuje pravne i konzularne dužnosti za zarobljene njemačke državljane zbog oružanog sukoba u toj zemlji", navodi se u saopštenju. 

Prema podacima njemačkih vlasti, od 2013. godine oko 1.050 ljudi otputovalo je iz Njemačke u ratnu zonu u Siriji i Iraku i oko trećina se vratila u tu zemlju. 

Američki predsjednik Donald Tramp rekao je nešto ranije da evropske države moraju preuzeti više stotina boraca "Islamske države" zarobljenih u Siriji.