Prva izvještavanja

Nismo mislili da će korona doći do nas: Opasna bolest hara Kinom, prenosi se dodirom

  • 25.04.2020. 08:48

Kada smo izvještavali o pojavi virusa korona u Kini, nismo ni sumnjali da će zaraza prerasti u pandemiju i da će u BiH biti 1.400 zaraženih, a da će 55 osoba preminuti.

Prva objavljivanja govorila su o tamo dalekom virusu koji se čudno ponaša, možda se prenosi sa čovjeka na čovjeka, ali u Kini je i nema potrebe da brinemo.

"Preliminarna istraga o misterioznoj virusnoj upali pluća, od koje je oboljelo nekoliko desetina Kineza, pokazala je da je mogući uzrok novi tip korona virusa. Korona virusi šire se kašljanjem ili kijanjem ili dodirivanjem zaražene osobe, a neki mogu da uzrokuju grip ili ozbiljnije respiratorne bolesti poput SARS i MERS, prenosi Rojters", ovo je prva vijesti koja je nagovijestila da će svijet stati u svakom pogledu, a mi nismo vjerovali šta nas čeka.

A onda se svijet uzburkao. Doktori u regionu su tvrdili da nema opasnosti od koronavirusa, stručnjaci su upozoravali da će se virusom zaraziti stotine ljudi, a ubrzo su počeli da pristižu snimci širom Kine građana koji se ponašaju panično.

Nakon toga stigle su prve zastrašujuće vijesti. Sastanak Svjetske zdravstvene organizacije i upozorenje: Virus je počeo da mutira.

Kina u tim trenucima broj tek 17 preminulih, a o broju zaraženih ništa se ne zna.

Kada je broj zaraženih premašio hiljadu, Kina stavlja višemilionski grad Vuhan u karantin, a svijet počinje da osjeća strah.

Peking otkazuje novogodišnje skupove, suspenduje letove, svijet traži krivca, a onda dolazi vijest od koje je čitav svijet strahovao.

Datum je 23.01.2020. Virus korona stigao je u Evropu. Dvojica zaraženih primljeni u bolnicu u Glazgovu.

Svjetska zdravstvena organizacija ponovo se oglašava sa još poraznijim podacima, koronavirus se širi lakše nego što smo mislili.

Zemlje u Evropi počinju da se spremaju, dok iz Kine iz dana u dan stižu sve više uznemirujući snimci. "Ljudi padaju kao pokošeni", "Panika i bijes u kineskoj bolnici" itd.

A onda, 24.01.2020. godine Svjetska zdravstvena organizacija oglašava se još jednom i jasno poručuje "Preporuka svim zemljama da se pripreme za širenje zaraze".

Ubrzo svijet počinje da sumnja u Kinu. Podaci o broju umrlih i zaraženih se povećavaju, a navodni snimci koji dolaze iz Kine donose sumnju da vlasti nešto skrivaju.

A onda padaju jedna za drugim država u Evropi. Prvi zaraženi u Njemačkoj, Australiji, Finskoj, a na kraju januara počinje pravi horor.

Italija proglašava vanredno stanje zbog korona virusa. Od tada, do sada Italija ima 26.000 preminulih.

Širom svijeta počinje prijavljivanje prvih slučajeva, Kina pravi bolnicu samo za oboljele, a onda slijedi početak još jednog horora.

Prvi je dan februara, zvanično saopštenje Španije. Virus je stigao! Španija danas broj 25.000 mrtvih od virusa korona.

Mediji širom regiona pomno prate situaciju, iz dana u dan izvještavaju u mogućim slučajevima zaraze.

Države počinju da evakuišu svoje građane iz Kine, čeka se SZO i proglašavanje pandemije.

U svega nekoliko dana, Hrvatska objavljuje prve informacije. Imamo zaražene. Broj se povećava.

A onda 5. mart 2020. godine. Republika Srpska: Potvrđen je prvi slučaj korona virusa

Šest dana poslije Svjetska zdravstvena organizacija proglašava PANDEMIJU. Od toga trenutka svijet je stao.

Тагови:
  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.