Iranski ajatolah

"Nikad nećemo razgovarati sa Amerikancima"

  • 17.09.2019. 09:50

Iran neće nikada voditi direktne razgovore sa SAD, ali bi mogao da se angažuje u multilateralnoj diskusiji ukoliko se Vašington vrati nuklearnom sporazumu iz 2015. godine, rekao je danas vrhovni iranski vođa ajatolah Ali Hamenei, prenijela je državna televizija.

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je da bi mogao da se sastane sa iranskim predsjednikom Hasanom Rohanijem, moguće tokom Generalne skupštine UN u Njujorku kasnije u septembru.

"Iranski zvaničnici, na bilo kom nivou, nikada neće razgovarati sa američkim zvaničnicima. To je dio njihove politike, da vrše pritisak na Iran. Politika maksimalnog pritiska neće uspjeti", rekao je Hamenei.

On je dodao da bi Iran pristajanjem na razgovore sa Amerikancima popustio pod pritiskom i pokazao da je američka taktika uspjela.

"Treba da znaju da je takva politika za nas bezvrijedna", rekao je Hamenei, koji ima konačnu riječ o državnim poslovima.

Tenzije između Teherana i Vašingtona pojačane su od napada na saudijska naftna postrojenja tokom vikenda. SAD tvrde da iza napada stoji Iran, što ova zemlja negira.