Neočekivani rezultati istraživanja

Nijemcima više nije prijetnja Rusija, već Amerika 

17:05, 12.02.2019.
Izvor: Sputnjik
Thumbnail
Novo istraživanje sprovedeno među građanima Njemačke pokazalo je da Sjedinjene Američke Države predstavljaju mnogo veću prijetnju za evropsku bezbjednost nego Rusija, piše njemački list „Cajt“, pozivajući se na anketu Fondacije Fridriha Eberta.

Rezultati ovog istraživanja biće predstavljeni sredinom februara na godišnjoj Minhenskoj konferenciji za bezbjednost.  

Prema rezultatima istraživanja, svaki drugi učesnik ankete (50 odsto) ocijenio je da su SAD glavna prijetnja za evropske zemlje, dok je 33 odsto Nijemaca najveću prijetnju vidjelo u Rusiji.

Osim toga, polovina ispitanika (50 odsto) vidi širenje NATO-a kao razlog za pogoršanje bezbjednosti u Evropi, a 41 odsto Nijemaca smatra da prijetnju predstavlja širenje Evropske unije. Pritom, više od polovine ispitanika (54 odsto) smatra da Evropa mora više da ulaže u bezbjednost.

Takođe se navodi da su ankete bile provedene i u nekoliko drugih evropskih zemalja, a rezultati su pokazali da većina građana Srbije (85 odsto), Ukrajine (74 odsto) i Poljske (67 odsto) smatra da njihove zemlje ne dobijaju odgovarajuće priznanje na međunarodnoj sceni.

Podsjetimo, ranije je sociološki institut „Forsa“ sproveo istraživanje o odnosu građana Njemačke prema izgradnji gasovoda „Sjeverni tok 2“. Prema rezultatima, samo 13 odsto ispitanika bilo je protiv realizacije projekta, dok je 73 odsto smatralo izgradnju gasovoda pravom odlukom.