Seizmolog Lusi Džons

"Nije kraj zemljotresima"

08:09, 08.01.2021.
Izvor: Tanjug
Profesor Lusi Džons, jedna od najpoznatijih seizmologa na svijetu, rekla je da građabni Hrvatske mogu da očekuju, da će se zemlja tresti još dugo.

Iako je nemoguće predvidjeti sa sigurnošću kada će se zemljotres dogoditi, prema naučnim saznajima i analizama, jedan aspekt nije slučajan a to su naknadni potresi.

– Oko pet do deset odsto naknadnih zemljotresa su snažniji od prvog, odnosno, u pet odsto slučajeva naknadni potres je snažniji od prvog, a to je Hrvatska imala. Tako da sad znamo da će se u Hrvatskoj događati zemljotresi i možete ih očekivati još dosta dugo – rekla je Džons za TV RTL.

Ona je rekla da zemljotresi stvaraju osjećaj straha veći nego što su stvarna prijetnja za život ljudi.

– Mnogo strahujemo da ćemo poginuti u zemljotresu, ali to se događa vrlo, vrlo rijetko. Shvatite ovo, sve oko vas tjera vas u strah, ali ono što vam slijedi će vjerovatno biti manjeg intenziteta od onoga što ste već imali. Loše građevine su se već srušile i gotovo sigurno će sve dalje ići na bolje, tako da je vaš automobil vjerovatno opasniji od zemljotresa – poručila je Džons građanima Hrvatske.

Lusi Džons je profesor na Univerzitetu CalTek, autor više od 100 naučnih radova u kojima analizira procijepe i zemljinu koru i traži odgovore na pitanja zašto, kada i gdje se zemljotresi događaju, mogu li se predvidjeti i kako su povezani.