Ispostavilo se da nije kriv

Nevin ležao 44 godine u zatvoru, cifra koju sud treba da mu isplati za mnoge je premala

  • 09.04.2021. 20:14

Ronija Longa iz SAD sud je 1976. godine optužio za zločin koji nije počinio, odmah ga zatvorio i iza rešetaka je proveo 44 godine.

Prošle godine utvrđeno je da je sve vrijeme govorio istinu, međutim, sada ima novu muku bori se protiv presude koja mu je dodjelila odštetu od 750.000 dolara.

Afroamerikanac je optužen da je silovao bjeljkinju, a porota ga je odmah proglasila krivim za provalu i silovanje, pa je osuđen na doživotni zatvor, piše "Si-En-En".

Na presudu se žalio nekoliko puta, ali su njegove žalbe odbijane. U decembru prošle godine guverner Sjeverne Karoline ga je pomilovao jer su sudovi utvrdili da je greškom osuđen.

Sudija žalbenog suda Stefani Taker je istakla da je zabrinjavajući i upečatljiv obrazac kojim je policija namjerno uskraćivala materijalne dokaze.

Zakon nalaže da se 65-godišnjem Longu mora da plati po 50.000 dolara za svaku godinu koju je proveo u zatvoru, ali je taj iznos ograničen do 750.000 dolara. U njegovom slučaju to znači da mu je isplaćena suma za 15 godina provedenih u zatvoru.

Džejmi Lau, njegov raniji advokat, izjavio je da je Long zahvalan za dobijeni novac, ali da je on neprimjeren za 44 godine uskraćene slobode. Napomenuo je da su mu oba roditelja preminula dok je bio u zatvoru, a da je njegov sin živio bez oca, prenosi Blic.

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина