Dosadašnji premijer Izraela

Netanjahu zvanično predao vlast Benetu bez ceremonije i fotografisanja

  • 14.06.2021. 17:43

Dosadašnji premijer Izraela Benjamin Netanjahu zvanično je predao vlast svom nasljedniku Naftaliju Benetu u kabinetu premijera u Јerusalimu na sastanku koji je okončan za samo pola sata.

Zvanična primopredaja vlasti završena je bez tradicionalne ceremonije i javnih izjava, bez rukovanja i fotografisanja.

Netanjahu je unapred zakazao sastanak sa liderima opozicije u 14.30 po lokalnom vremenu očito kako bi osigurao da Benetu, svom nekadašnjem saradniku, sada rivalu, slučajno ne posveti više od jednog sata, prokomentarisali su izraelski mediji.

David Bitan, poslanik iz Netanjahuove konzervativne partije Likud izjavio je za javni servis Kan da Netanjahu neće održati ceremoniju predaje vlasti jer osjeća da je prevaren obrazovanjem nove vlade te “ne želi da da ni najmanji legitimitet tome“, prenio je Asošiejted pres.

Izraelski parlament – Kneset je sa samo jednim glasom više izglasao povjerenje koalicionoj vladi koju predvodi Benet čime je okončana Netanjahuova istorijska vladavina od 12 uzastopnih godina.

Bivši premijer Netanjahu, koji je bio najduže na toj funkciji u Izraelu,sada će biti vođa opozicije.

Na osnovu kolicionog sporazuma Benet, lider desničarske partije Јamina (Desno) biće premijer dvije godine, a onda će ga zamijeniti Јair Lapid, vođa partije centra Јeš atid (Ima budćnosti) koji je sada šef diplomatije Izraela.

Na ceremoniji primopredaje u Ministarstvu spoljnih poslova u Јersualimu Lapid je rekao diplomatama da su spoljni poslovi trpjeli zbog “sramotnog nemara“ u proteklim godinama i obećao da će popraviti odnose sa susjednim Јordanom, EU, Demokratskom strankom u SAD i američkim Јevrejima, za koje je rekao da su se pogiršali tokom vladavine Netanjahua.

Lapid je takođe rekao nešto slično što i Benet u nedjelju u Knesetu da se Izrael i dalje protivi povratku nuklearnom sporazumu velikih sila s Iranom i da će “svim sredstvima spriječiti mogućnost da se Iran snabdije nuklearnim oružjem“.

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина