Rijedak poremećaj

Nesvakidašnje stanje muškarca iz Indije: Spava 300 dana godišnje, ne budi se po 25 dana

  • Izvor: nezavisne.com
  • 16.07.2021.16:51

O muškarci (42) iz Indije nedavno su se raspisali brojni mediji zbog rijetkog stanja koje uzrokuje da spava čak 300 dana godišnje.

Indijski mediji nedavno su pisali o bizarnom slučaju Purkharama, sredovječnog stanovnika sela Bhadwa u Rajasthanu, koji navodno pati od hipersomnije te može spavati i 25 dana u komadu.

Rijedak poremećaj dijagnostifikovan mu je prije 23 godine, kad je spavao po 15 sati u komadu, ali simptomi su se s vremenom pogoršavali. Još prije šest godina počeo je spavati oko dva dana u komadu umjesto 6-7 sati.

Vlasnik male trgovine uskoro je počeo spavati i po 7-8 dana u komadu, a stanje mu se nastavilo pogoršavati pa sad spava i do 25 dana u komadu, prenosi Oddity Central.

Trgovinu u svom malom selu može držati otvorenom sad samo pet dana mjesečno, a ponekad zaspi i kad je na poslu. Kad se to dogodi, ne može se probuditi već ga samo porodica može odvesti kući, a nekad ga čak i okupati dok on spava.

Njegova supruga Lichmi Devi rekla je da joj se muž nedavno probudio nakon 12 dana sna i odmah je otvorio trgovinu, ali da niko ne može znati koliko dugo će ostati budan.

Trenutno nema poznatog lijeka za njegovo stanje, a od metoda koje je isprobao imao je nuspojave poput jake glavobolje i umora. Njegova porodica ipak se nada da će se oporaviti i vratiti normalnom životu.


Tagovi: