Ekstremni desničari

Neonacisti prijete političarima bombama, upućeno 100 mejlova

  • 14.03.2019. 20:50

Njemački političari i poznate ličnosti već nekoliko nedjelja su na udaru prijetnji nasiljem iza kojih stoje ekstremni desničari.

Riječ je o ukupno 100 imejlova, koje, između ostalog, potpisuju organizacije “Nacionalsocijalistička ofanziva”, “NSU 2.0” ili “Vermaht”, a u nekima od njih je zaprijećeno bombama, prenijeli su sinoć Zidojče cajtung i mreža NDR. Kako se navodi, prilikom dosadašnjih pretresa nije nađena nijedna bomba.

Poruke, adresirane na ime primalaca, poslate su sa različitih naloga, ali je izbor riječi sličan, tako da policija pretpostavlja da postoji veza između njih, javljaju mediji.

Pisma su dobili političari, advokati, novinari, Centralno vijeće Jevreja, kao i poznata njemačka pjevačica Helene Fišer, koja je kritikovala demonstracije ultradesničara protiv migranata u Kemnicu prošle godine, koji su izašli na ulice i izazivali nerede nakon što je u tuči u ovom gradu ubijen Nijemac, dok su još dvojica teško povrijeđena.

U ponedjeljak je zbog prijetnji evakuisana Glavna željeznička stanica u Libeku, a u utorak zgrada Poreske uprave u Gelzenkirhenu.

“Nacionalsocijalistička ofanziva” je od decembra uputila najmanje 15 prijetnji bombama sudovima, između ostalog u Minhenu, Bambergu, Tužilaštvu u Frankfurtu, ali i Aerodromu u Hamburgu.

Mediji prenose da su se glavni tužioci njemačkih saveznih pokrajina dogovorili da povedu zajedničku istragu iz Berlina, ali Javno tužilaštvo u tom gradu još nije komentarisalo tvrdnje.

Poslanica Bundestaga Martina Rener (Ljevica) u utorak je primila imejl od “Nacionalsocijalističke ofanzive”, koja prijeti slanjem pismo-bombi i egzekucijama ljudi na ulicama. Pošiljaoci su napisali da imaju jurišne puške, pištolje i biološko oružje.

Prije nekoliko mjeseci, jedna advokatica u Frankfurtu primila je prijeteće pismo, koje je potpisao NSU (Nacionalsocijalističko podzemlje). Članovi ove organizacije Uve Mundloz i Uve Benhart ubili su između 2000. i 2006. destoro ljudi, a Beate Čepe, jedina članica koja je još živa, osuđena je prošle godine na doživotnu robiju zbog saučesništva u zločinima, ali presuda još nije pravosnažna.

Тагови: