Preminule 63 hiljade

Nemaju ministra zdravlja već 50 dana, a koronom zaraženo više od 1.500,000 ljudi

09:00, 05.07.2020.
Izvor: Tanjug
Brazil je obilježio 50 dana bez zvaničnog ministra zdravlja, dok je u zemlji registrovano više od 1,5 miliona slučajeva korona virusa.

Tu poziciju privremeno obavlja general Eduardo Pacuelo koji nema prethodno medicinsko iskustvo, s obzirom da je posljednji ministar zdravlja Nelson Teih podnio ostavku 15. maja.

Teih, koji je proveo manje od mjesec dana na vlasti, napustio je tu poziciju nakon kritike predsjednika Žaira Bolsonara da je "previše plašljiv za ponovno otvaranje ekonomije i da se založi za upotrebu hlorokina".

Teih, međutim, nije naveo razlog svoje ostavke, a njegovog prethodnika Luiza Mandetu, Bolsonaro je otpustio, podsjeća CNN.

Bolsonaro, koji često prkosi smjernicama za socijalno distanciranje koje preporučuje većina zdravstvenih stručnjaka i odbacuje virus kao "mali grip", kritikovan je da je umanjio ozbiljnost epidemije.

Pod privremenom komandom Pacuela, više od 20 strateških položaja u Ministarstvu zamijenjeno je vojnim osobljem. Ipak, najveća kritika protiv njega uslijedila je kada je, prateći naredbe Bolsonara i želju da se smanje negativne posljedice velikog broja smrtnih slučajeva, promijenio format prezentacije podataka. Nakon snažnog domaćeg i međunarodnog pritiska, Vrhovni savezni sud Brazila presudio je da se podaci moraju objavljivati kao i do sada.

Sa više od 1,5 miliona potvrđenih slučajeva i najmanje 63.174 smrtnih slučajeva, Brazil ima drugi najveći broj zaraženih i umrlih na globalnom nivou poslije SAD.