Demonstracije u Americi

Nećemo djecu u kavezima  

  • 01.07.2018. 15:44

Stotine hiljada demonstranata izašle su na ulice širom SAD, u znak protesta zbog razdvajanja dece od roditelja imigranata na američko-meksičkoj granici.

Oni zahtjevaju od administracije predsjednika Donalda Trampa da u najkraćem roku omogući ponovno spajanje imigrantskih porodica.

Više od 700 marševa održano je u subotu, u gradovima prijateljski nastrojenim prema migrantima kao što su Los Anđeles i Njujork, ali i u konzervativnoj Apalačiji i Vajomingu. 

Okupili su se i u teksaškom gradu Mekalenu, u blizini centra u kojem se djeca migranti drže u kavezima, kao i kod Trampovog odmarališta u Bedminsteru u saveznoj državi Nju Džersi, gdje predsjednik SAD provodi vikend. 

Obučeni u bijelo, s pesnicama podignutim u vis, nosili su transparente "Nećemo više djecu u kavezima" i "Šta je sljedeće? Koncentracioni logori?" 

Trampova "politika nulte tolerancije" prema migrantima na granici s Meksikom dovela je od sredine aprila do razdvajanja više od dvije hiljade djece od roditelja koji su ilegalno pokušali da uđu u SAD, uglavnom bježeći od nasilja, progona i teške ekonomske situacije u svojim zemljama. 

Našavši se na meti žestokih kritika iz zemlje i inostranstva, Tramp je odustao od daljeg razdvajanja migranstkih porodica, a demonstranti su juče zahtjevali od vlade da brzo ujedini razdvojene porodice. 

Kod Bijele kuće u Vašingtonu oko 30 hiljada građana juče je satima demonstriralo po velikoj vrućini. Mahali su transparentima na kojima je pisalo "Meni je stalo", kao odgovor na natpis na jakni koju je prva dama SAD Melanija Tramp nosila kada je išla u posetu djeci migrantima. Na njenoj jakni pisalo je "Meni baš nije stalo, a tebi?" 

Tramp je tokom protesta na Tviteru prvo iskazao podršku zaposlenima u Upravi za imigraciju i carine (ICE), čiju su korjenitu reformu zatražili neki članovi opozicione Demokratske stranke. Rekao im je da "ne brinu" što "radikalno lijeve demokrate" žele da ukinu ICE i dodao da će sljedeća na meti demokrata biti "policija". 

Kasnije je Tramp tvitovao da od republikanskih kongresmena nikada nije tražio da glasaju za nove mjere o imigrantima koje prošle nedjelje nisu usvojene, što je suprotno od njegove izjave od prije tri dana kada je od svojih republikanaca tražio izglasavanje tih mjera u Kongresu SAD. 

Masovan protest održan je i u Trampovom rodnom Njujorku, gde su neki od okupljenih nosili djecu na ramenima, uzvikujući "Sramota". Vozači su trubili u znak podrške demonstrantima. 

Skupovi su održani u parkovima i na centralnim trgovima gradova od savezne države Mejn do Floride i Oregona, na Aljaski, Havajima i Portoriku, kao i na međunarodnom mostu koji povezuje američki El Paso i meksički Huares. 

Neki od jučerašnjih protesta bili su žustri, drugi su bili mirni. 

U Dalasu je pet ljudi uhapšeno zbog blokade puta, a u gradu Kolumbus u Ohaju uhapšena je najmanje jedna osoba. Laki metro u Mineapolisu privremeno je zatvoren pošto su građani blokirali šine. 

Hapšenja je bilo i u gradu Portlandu u državi Oregon, gde su na ulice izašle dvije suprotstavljene grupe, pripadnici "Patriotske molitve" i antifašisti. Okupljeni su bacali petarde i dimne bombe, a policija je upotrebila šok bombe da bi rasterala demonstrante.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм