Grabar-Kitarović već obišla ovo mjesto

Neće biti nikoga od hrvatskih zvaničnika: U Blajburgu komemoracija ustašama

  • 18.05.2019. 09:52

U Blajburgu će danas, pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, biti održana komemoracija ustašama stradalim na kraju Drugog svjetskog rata.

Kod Spomen-obilježja na Blajburškom polju istovremeno su najavljena i dva protesta protiv održavanja komemoracije koji organizuju bivši poslanik stranke Zeleni Karl Ulinger, te Martin Diendofer iz organizacije Nezavisna ljevica, prenosi hrvatski portal "Indeks". 

Austrijska policija upozorila je da su pooštreni zakoni i da se neće tolerisati oznake vojske Nezavisne Države Hrvatske koje su izjednačene sa nacističkim oznakama iz Drugog svjetskog rata. Predviđene su novčane, ali i kazne zatvora do 20 godina. 

Crkva u Koruškoj je prije dva mjeseca odbila zahtjev Hrvatske biskupske konferencije da u Blajburgu bude održana misa. Austrijski sveštenici smatraju da ta misa šteti ugledu Katoličke crkve zbog političkih konotacija. 

U Blajburgu danas neće biti nikoga od hrvatskih zvaničnika, ali je predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović ovo mjesto obišla prije nekoliko dana, a prekjuče se pred spomenikom poginulim ustašama poklonio predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. 

U organizaciji Udruženja antifašista Koruške, predstavnici antifašista iz Italije, Slovenije i Hrvatske protestovali su prošle sedmice protiv današnjeg skupa, koji vide kao promovisanje fašizma.

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)