Njemačka poruka Americi

Ne dirajte Ruse i "Sjeverni tok 2"

  • 11.01.2019. 22:25

Pitanja energetskog snabdjevanja Evrope treba da se rješavaju u njoj, a ne u SAD, upozorio je ministar spoljnih poslova Njemačke Hajko Mas.

Masova izjava dolazi nakon najava iz Vašingtova da bi Njemačka trebalo da se pridruži sankcijama SAD prema Rusiji i da zaustavi projekat "Sjeverni tok 2", inače bi i sama mogla da se suoči sa sankcijama, zaprijetila je američka administracija.

„Uvođenje jednostranih sankcija "Sjevernom toku 2" ne bi bio dobar put“, komentraisao je njemački šef diplomatije na marginama skupa Istočnog komiteta – istočnoevropske asocijacije njemačke ekonomije, piše Novac.hr. 

Mas je rekao da uvođenje sankcija ima smisla kada one nisu same sebi cilj, nego su vezane za jasne i izvodljive zahtjeve prema onome na koga se primjenjuju, što je slučaj sa sankcijama EU prema Rusiji. 

„Sankcije SAD prema Rusiji više nisu takav slučaj“, rekao je on i dao do znanja da Sjeverni tok 2 nije samo njemačko-ruski, nego „sveevropski projekat“.

Njemačka će pokušati da zaštiti njemačke i evropske kompanije od potencijalno "velike kolateralne štete" ako Vašington uvede dodatne sankcije Rusiji, rekao je Mas.

"Naš cilj je da se postigne sporazum sa SAD o sankcijama i da zaštitimo njemačke i evropske kompanije od moguće velike kolateralne štete", rekao je Mas. 

Očekuje se da će ova izjava Masa obradovati njemačke izvoznike koji su teško pogođeni sankcijama EU i SAD protiv Rusije. 

Evropska unija je prošlog mjeseca produžila sankcije Rusiji na dodatnih šest mjeseci, a "mete" ovih mjera su ruski finansijski, energetski i vojni sektor. 

Sankcije su prvobitno uvedene u julu 2014. godine nakon što je se Krim pripojio Rusiji.

(Agencije)