NBA liga gurnula NIKE u probleme

  • 14.10.2019. 16:00

Sukob američke profesionalne košarkaške lige NBA s kineskim vlastima mogao bi se negativno odraziti na poslovanje američkih proizvođača sportske opreme, posebno NIKE.

Nakon što je Daril Mori, glavni direktor košarkaškog kluba Hjuston Rokets, prije desetak dana izazvao skandal u Kini izrazivši podršku demonstransti u Hong Kongu, niz kineskih kompanija prekinuo je veze s NBA ligom.

Ta izjava u Kini ima posebnu težinu jer je Hjuston Rokets posebno popularan klub u toj zemlji nakon što je 2002. angažovao kinesku košarkašku zvijezdu Jao Minga.

NBA se kasnije izvinio kineskim vlastima i ogradio od Morijeve poruke na Twitteru. Međutim, šteta po prihode lige već je učinjena s obzirom na masovna otkazivanja pretplate na prenos utakmica, prenosi "Poslovni dnevnik".

Procjenjuje se da NBA u Kini zarađuje 10 odsto prihoda. Ali, udar bi mogao da zahvati i kompanije koje sarađuju s NBA. To prije svega vredi za NIKE jer je ekskluzivni dobavljač sportske opreme za NBA ligu.

Stoga su krajem prošle nedjelje iz nekoliko NIKE-ovih trgovina u Kini povučeni iz prodaje dresovi Hjuston Roketsa i patike s logom kluba, navodi Reuters.

Potez ne čudi s obzirom da je NIKE prošle godine u kineskoj regiji (NR Kina, Hong Kong i Tajvan) stekao prihode od 6,2 milijarde dolara. To je 21 odsto više nego godinu ranije dok je rast prodaje na američkom tržištu iznosio sedam odsto.

"Ako situacija eskalira, ako vlada sugeriše građanima da prestanu da kupuju zapadne brendove ili one povezane s NBA, to će biti jako loše", ističe za CNN analitičar trgovine Met Pael.

Slamka spasa mogla bi biti činjenica da Nike oblači i kinesku košarkašku reprezentaciju, a i mnogo proizvodi u Kini.

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина