Edi Rama

NATO u Albaniji gradi vazduhoplovnu bazu za Balkan

17:09, 04.08.2018.
Izvor: B92
Thumbnail
NATO planira da izgradi vazduhoplovnu bazu za Zapadni Balkan u Albaniji, tvrdi albanski premijer Edi Rama.

"Sjevernoatlanski savjet je odobrio odluku da se izgradi prva vazduhoplovna baza na Zapadnom Balkanu u Albaniji. Od sredstava Sjevernoatlanskog saveza i u partnerstvu sa Vladom Republike Albanije, NATO će investirati više od 50 miliona evra, samo za prvu fazu projekta modernizacije vazduhoplovne baze u Kučovu", naveo je Rama na svom nalogu na Fejsbuku. 

On je dodao da će Kučeva, takođe, služiti kao nacionalna baza za albanske vazduhoplovne snage ocjenivši da ova strateška investicija NATO u Albaniji predstavlja novi standard za oružane snage Albanije. 

"Nesumnjivo, ova ogromna investicija stvara nove prilike za ekonomski i socijalni razvoj cijelog regiona, gdje se planira izgradnja ove nove vazduhoplovne baze uz pomoć najnovije tehnologije", naveo je Rama. 

On je naglasio da su u toku direktni razgovori sa SAD, koje je nazvao "strateškim partnerom" Albanije, kako bi se dodatno modernizovali albanski vazduhoplovni kapaciteti. 

Rama je najavio da se očekuje da će se zajedničke odluke, proistekle iz ovih razgovora, uskoro naći pred američkim Kongresom kako bi mogao da ih odobri, prenosi MIA.