Angela Merkel

NATO se mora fokusirati na rusku prijetnju

  • 07.07.2018. 17:57

NATO mora da se fokusira na svoje prisustvo na istočnom krilu alijanse, kako bismo se odbranili od potencijalne ruske agresije, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel.

"Izazovi za NATO su se drastično promjenili u prethodnim godinama", rekla je njemačka kancelarka, dodajući da su rusko pripajanje Krima i njihovo prisustvo u istočnoj Ukrajini pokazatelji da je bitno da se NATO fokusira na sopstvenu odbranu.

Merkelova je rekla da bi fokus trebalo postići kroz neophodne dogovore i prisustvo u centralnim i istočnoevropskim državama.

Ona se obratila uoči samita NATO u Briselu sljedeće nedelje, a navodi se da je njena izjava viđena kao jaka potvrda vojnog značaja alijanse.

Merkelova kaže da NATO svakako da ima odgovoran odnos sa Rusijom, dodajući da je to jedini razlog zbog kojeg se i dalje vode razgovori u savetu NATO i Rusije.

Postoji bojazan da će američki predsednik Donald Tramp ponovo pokušati da podrije značaj NATO na predstojećem samitu, kao što je to radio i u prošlosti, navodi portal.

Tramp je u prošlosti kritikovao članice NATO, jer ne troše dovoljno na odbranu, zatraživši da izdvoje dva odsto BDP-a za tu namjenu.

Njemačka za sada troši oko 1,24 odsto BDP-a na odbranu, što će do kraja ove godine povećati na 1,31 odsto.

Iako Njemačka već četiri godine uvećava potrošnju za odbranu, ona je i dalje ispod dva odsto koliko je dogovoreno na sastanku NATO u Velsu 2014. godine.
 

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.