London

NATO: Napad na jednog od saveznika je napad na Alijansu

  • 04.12.2019. 17:34

Članice NATO-a ostaju privržene članu 5 Sjevernoatlantskog sporazuma u kojem se navodi da napad na jednog od saveznika predstavlja napad na cijelu Alijansu, saopštili su lideri zemalja članica ovog saveza.

U zajedničkom saopštenju izdatom nakon četvoročasovnih razgovora na samitu Alijanse u Londonu navodi se da su se lideri saglasili da je NATO kamen temeljac kolektivne odbrane.

Lideri su obećali da će povećati trošenje na vojsku u skladu sa ranije datim obećanjima da će stremiti ka planiranom trošenju u iznosu od dva odsto od godišnjeg bruto domaćeg proizvoda do 2024. godine.

Oni su napomenuli da su evropski saveznici i Kanada posljednjih pet godina zaredom povećavali trošenje na vojsku i da su od 2016. godine uložili dodatnih 130 milijardi dolara.

"Dobro napredujemo, ali moramo i hoćemo da učinimo više", ističe se u zajedničkom saopštenju.

Lideri su naglasili da je NATO suočen sa velikim brojem prijetnji, među kojima su prijetnja od Rusije i od terorizma.

U saopštenju se tvrdi da "agresivni postupci Rusije", kako su to nazvali lideri Alijanse, predstavljaju prijetnju evroatlantskoj bezbjednosti, dok terorizam u svim svojim oblicima predstavlja trajnu prijetnju.

Pored toga, lideri zemalja članica Alijanse skrenuli su pažnju na nestabilnost granica koja doprinosi ilegalnoj migraciji, javio je AP.

Tema samita bila je i kontrola oružja, usljed propadanja Sporazuma o nuklearnim raketa srednjeg dometa, koji su Rusija i SAD potpisale 1987. godine, kao i posvećenost održanju i jačanju efikasne kontrole naoružanja, razoružavanja i neširenja oružja.

Članice su u saopštenju istakle da ostaju otvorene za dijalog i za konstruktivan dijalog sa Rusijom "kada to omoguće postupci Moskve".

Lideri su potvrdili posvećenost Avganistanu, jačanju saradnje sa UN i EU, uz napomenu da je članstvo Sjeverne Makedonije znak da su vrata NATO-a otvorena svim evropskim zemljama koje žele da se pridruže Alijansi.

Sljedeći samit biće održan 2021. godine, nakon što je održavan uzastopno tri godine.

NATO ove godine obilježava 70 godina od osnivanja.

Тагови:
  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина