Sastanak Vučić - Tusk

Nastavak dijaloga moguć ako Priština povuče nerazumne odluke

  • 19.12.2018. 13:14

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić predočio je predsjedniku Evropskog savjeta Donaldu Tusku da Srbija čvrsto podržava dijalog o normalizaciji odnosa sa Prištinom, ali da je jedini način da se razgovori nastave da Priština povuče protivpravne i nerazumne odluke.

Vučić je na sastanku sa Tuskom u Briselu istakao da je Srbija posvećena unapređenju regionalne saradnje, za šta je preduslov strogo poštovanje zaključenih sporazuma i dogovorenih okvira saradnje od svih učesnica u regionu, saopšteno je iz pres-službe predsjednika Srbije. 

"Jedini način da se stvore uslovi u kojima bi dalji nastavak razgovora bio moguć jeste da Priština povuče protivpravne i krajnje nerazumne odluke", istakao je Vučić. 

On je ukazao da su razgovori jedini način rješavanja otvorenih pitanja i očuvanja regionalne stabilnosti. 

Međutim, kako je naglasio Vučić, dalje razgovore onemogućavaju odluke Prištine o drastičnom povećanju taksi za 100 odsto, suprotno sporazumu CEFTA, kao i pokušaj otimanja elektroenergetskog sistema. 

Prema njegovim riječima, razgovor onemogućava i usvajanje zakona kojima se omogućava transformacija takozvanih Kosovskih bezbjednosnih snaga u takozvanu vojsku Kosova, protivno Rezoluciji 1244 Savjeta bezbjednosti UN, Briselskom sporazumu, stavu srpske zajednice na Kosovu i Metohiji, ali i pravnim propisima samoproglašenog Kosova. 

Kako se navodi u saopštenju, Tusk je pozdravio razumne poteze Srbije u odnosima sa Prištinom. 

Sastanku Vučića i Tuska prisustvovala je i premijer Srbije Ana Brnabić.

Тагови:
  • 10:55 Серија: Величанствени вијек: Косем (12+)

    Тридесет седам година од смрти Сулејмана Величанственог започиње запањујућа прича о владарици Османског Царства Махпеyкер Кöсем Султан.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству, као и мноштво злата вриједних савјета, те приче о вриједним пољопривредницима, домаћинима, и плодовима њиховог рада.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина