NASA-in astronaut i ruski kosmonauti pripremaju se za lansiranje u svemirsku stanicu

  • 14.10.2020. 07:45

Samo nekoliko sedmica uoči 20. godišnjice kontinuirane ljudske prisutnosti u svemiru, NASA-in astronaut Kejt Rubins i ruski kozmonauti Sergej Rizikov i Sergej Kud-Sverčkov trebali bi lansirati kapsulu za boravak na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Lansiranje s kosmodroma Baikonur u južnom Kazahstanu zakazano je za danas, a direktno će se emitovati na NASA-inoj veb stranici. 

Kapsula trojca "Sojuz" trebala bi pristati na svemirsku stanicu u 4.52 sati ujutro po istočnom vremenu, a otvor između svemirske stanice i kapsule otvoriće se u 6.45 sati ujutro po istočnom vremenu, omogućavajući im ulazak u stanicu, piše CNN.

Ovo je drugi let u svemir za Rubinsa i Rizikova i prvi za Kud-Sverčkova, a na svemirskoj će stanici provesti šest mjeseci.

Iako su se NASA-ini astronauti Dog Harli i Bob Behnken u avgustu uspješno lansirali do stanice iz Sjedinjenih Država na brodu "SpaceX Endevur", lansiranje do svemirske stanice na ruskom svemirskom vozilu Sojuz i dalje će se nastaviti u dijelu Kazahstana iznajmljenom Rusiji.

Rubins, Rizikov i Kud-Sverčkov nakratko će se preklopiti s NASA-inim astronautom Krisom Kasidijem i ruskim kosmonautima Anatolijem Ivanišinom i Ivanom Vagnerom. Kasidi, Ivanišin i Vagner napustiće stanicu pomoću kapsule Sojuz i vratiti se na Zemlju 21. novembra.