Riješena misterija 

Napaljeni insekt uspaničio američke diplomate na Kubi

  • 08.01.2019. 16:07

Misteriozni talas bolesti osoblja američke ambasade na Kubi tokom 2017. godine podstakao je nagađanja kako je osoblje meta soničnog oružja. To objašnjenje je dobilo na težini nakon što je AP objavio audio snimak kontinuiranog, visoko frekventnog zvuka koji je snimilo američko osoblje na Kubi.

Međutim, posljednja analiza snimke otkrila je ono što britanski i američki naučnici smatraju izvorom zvuka: to je zvuk indijskog kratkorepog zrikavca.

“Na snimku je definitivno zrikavac”, izjavio je profesor senzorne biologije sa univerziteta Linkoln Fernando Montealegre-Zapata.

“Zvuk te karipske vrste je na oko sedam KHz i odvija se neobičajno visokom brzinom zbog čega ljudi imaju osećaj stalnog oštrog ćurlika,” istaknuo je profesor koji se prisetio svojeg detinjstva u Latinskoj Americi kada je sakupljao insekte sličnih vrsta i držao ih u svojoj sobi. Jedne večeri probudio ga je probijajući oštri zvuk, a krivac za to je bio mužjak koji je dozivao ženke. Iako je insekt bio ‘izbačen’ iz sobe i dalje se nastavilo njegovo glasanje.

“Nisam iznenađen da bi takav zvuk mogao da uznemiri ljude koji nisu naviknuti na zvuk insekata”, izjavio je. Identifikovanje zvuka ne znači da se nije dogodio napad, ali baca sumnju na tvrdnju kako je upravo zvuk odgovoran za zdravstvene probleme diplomatskog osoblja. Uzrok i sama priroda bolesti i dalje je nepoznata.

Naime, u opisima osoblja zvuk koji im je smetao se razlikovao od osobe do osobe. U novoj studiji, Montealegre-Zapata i Aleksander Stabs pretražili su naučne baze podataka kako bi pronašli zrikavca čiji zvuk odgovara onom koji je snimljen. Zov indijskog kratkorepnog zrikavca je bio nevjerovatno sličan, ali se nije poklapao. Zvuk snimljen u Havani je imao neujednačenu strukturu pulsa kakva nije primećena kod te vrste insekata.

Naučnici su shvatili kako je problem u okolini u kojoj je snimljen zvuk. Naime naučnici imaju tendenciju da snimaju glasanje insekata u prirodnom okruženja, dok su se diplomati žalili na zvuk u zatvorenom prostoru. Ukoliko je snimak koju je objavio AP snimljen u zatvorenom prostoru, to bi moglo objasniti neujednačenu strukturu zbog odbijanja zvuka o zidove, pod i plafon.
 
Upravo tu teoriju dokazalo je snimanje zvuka indijskog kratkorepnog zrikavca u zatvorenom prostoru, koja je pokazala podudarnost sa snimkom američkog diplomatskog osoblja.