Prelomni trenutak

Nakon sukoba u Siriji, Putin i Erdogan se sastali u četiri oka

  • 05.03.2020. 13:57

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je saučešće predsjedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu povodom stradanja turskih vojnika u napadu u sirijskoj pokrajini Idlib.

Putin je tokom sastanka sa Erdoganom u Kremlju rekao da je situacija u Idlibu postala toliko napeta da su bili potrebni direktni razgovori dvojice lidera.

"Kao i uvijek, imamo o čemu da popričamo, a situacija u Idlibu za zaoštrila do te mjere, da to iziskuje naš lični i direktni razgovor", naglasio je Putin.

Predsjednik Rusije naveo je i to da će prvenstveno sa Erdoganom razgovarati u četiri oka, nakon čega će se pregovorima priključiti i ostatak delegacije.

Sa druge strane, Erdogan je rekao da je glavni zadatak ovog susreta da se nastavi razvoj bilateralnih odnosa Rusije i Turske, te je izrazio uvjerenje da će u tome i uspjeti.
Turski lider naglasio je da je siguran da će pregovori sa Putinom rezultovati rješavanjem situacije u Idlibu.

"Neosporno je da ovaj susret po pitanju Idliba ima ogroman značaj. Situacija u toj sirijskoj pokrajini je zaista napeta, zbog čega cijeli svijet danas gleda u Moskvu. Smatram da će svi koraci koji budu utvrđeni ovdje zasigurno olakšati situaciju", naveo je Erdogan u Kremlju.

Izjavivši saučešće Erdoganu povodom smrti turskih vojnika, ruski predsjednik je naveo da niko znao gdje se nalaze položaji turske vojske u Idlibu, pa samim tim ni snage sirijskog predsjednika Bašara el Asada.

Erdogan je izrazio nadu da će odluke koje su Putin i on donijeli danas u Moskvi pomoći da se smiri situacija u sirijskoj pokrajini, gdje su sukobi eskalirali u posljednjih nekoliko sedmica.

Turski lider naglasio je na početku sastanka u Moskvi da su odnosi Turske i Rusije na vrhuncu i da je njegov cilj da ojača te veze.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Развратник (16+)

    ''Развратник’ је аустралијска ТВ серија коју је режирао Петар Данкан и познати аустралијски адвокат Чарлс Вотерстрит, који је био узор за грађење главног лика. Серија кроз пет сезона прати живот кривичара Кливера Грена, чији је живот у расулу.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм