Najveći godišnji skup republikanaca: Počast Trampu u vidu zlatnog kipa

  • 27.02.2021. 08:20

Najveći američki godišnji skup konzervativaca počeo je u petak u Orlandu na Floridi. Skup bi trebalo da se završi u nedjelju obraćanjem bivšeg predsjednika Donalda Trampa čiji su kip na skupu postavili njegovi vijerni republikanski saveznici, navodi Hina.

Guverner Ron DeSantis otvorio je okupljanje, hvaleći svoj odgovor na pandemiju korona virusa i floridske prilično nerestriktivne protokole koji su omogućili da se ovogodišnji skup konzervativaca održi u zatvorenom prostoru i da ljudi budu fizički prisutni.

- Nalazimo se u oazi slobode u naciji koja pati zbog jarma surovih lokdauna - rekao je DeSantis u govoru. - Florida je bila u pravu, a zemlje koje su se zatvorile nisu.

Tramp, koji je postao stanovnik Floride, drži i dalje stisak nad Republikanskom strankom i uspješno je preobrazio konzervativce u grupu gdje se tradicionalno sastaju republikanci s djelimično različitim ideologijama, u skup koji će podržati njegove ideje, piše DPA.

Godišnje okupljanje, koje se inače održava blizu Vašingtona, premješteno je na Floridu, prvi put otkad je pokrenuto 1974. Tramp bi trebalo da zaključi skup svojim govorom u nedjelju popodne. Ako je bilo ikakvih sumnji da je ovogodišnji skup posvećen Trampu, one su razvejane otkrivanjem pozlaćenog kipa bivšeg predsjednika, naglašava Rojters.

Ted Kruz: Tramp nigdje ne ide

To pokazuje da je on i dalje republikanska politička snaga, uprkos nasilnim scenama koje su izazvale njegove pristalice u Vašingtonu prošlog mjeseca.

Nešto ću vam reći: Donald Tramp nigdje ne ide - rekao je u govoru senator Ted Kruz.

Trampove pristalice su u petak na konferenciji ponavljale neke od njegovih lažnih tvrdnji o krađi izbora. Mogućnost da se Tramp (74) kandiduje ponovo 2024. komplikuje život drugim republikancima koji žele u tu trku, prije svega bivšem državnom sekretaru Majku Pompeu i potpredsjedniku Majku Pensu.

Pens, koji je bio u Kongresu s porodicom za vrijeme napada, neće se vjerovatno pojaviti na ovogodišnjem skupu konzervativaca.

Tramp je više puta rekao da je Pens imao ovlašćenja da zaustavi potvrđivanje izbornih rezultata koji su pokazali pobjedu Džozefa Bajdena, ali da to nije učinio.

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.