Haos u Austriji

Najmanje deset osoba poginulo u lavinama, traga se za nestalima VIDEO

  • 08.01.2019. 10:39

Na hiljade ljudi je i dalje odsječeno u austrijskim Alpima. Kako su sinoć javili austrijski mediji, nađena su tijela djevojke i mladića za kojima se u mjestu Abtenau tragalo od nedjelje. 23-godišnjakinja i njen 28-godišnji partner našli su se na putu lavine koja ih je odbacila u ponor, gdje ih je zatrpalo dva metra snijega.

Traganje za njima bilo je otežano jer je na području na kojemu su nestali prijetila opasnost od lavina pa je u jednom trenutku potraga bila i obustavljanja kako ne bi bio ugrožen život spasilaca.

Na području Donje Austrije traga se za dvoje turista, a potraga za njima takođe je u jednom trenu bila prekinuta zbog velike opasnosti od lavina, piše Jutarnji list.

– Zbog vrlo opasne situacije, nažalost moramo prekinuti potragu. Zadnje što želimo je mrtav spasitelj – rekao je šef lokalne gorske službe spasavanja.

Kako piše nachrichten.at svaka potraga za nestalima je vrlo opasna, a spasioci su u stalnoj pripravnosti.

– Ne znamo nikad hoćemo li odmah krenuti na teren. Odluka je teška. Svako od nas želi pomoći, ali svima su životi u opasnosti jer je velika opasnost od lavina i dalje – kazao je vođa Gorske službe spasavanja Gornje Austrije gdje se očekuje još metar snega.

Pet velikih skijališta zatvorilo je sve ili dio svojih staza, a vjetar i slaba vidljivost otežavali su rad.

Već juče su radnici i spasioci izazivali kontrolisane eksplozije koje su aktivirale lavine, a danas ih se očekuje još.

– Do nedjelje se očekuje još metar snijega. Od nedjelje se očekuje kiša, a kraj padavina još se ne nazire – rekao je lokalni meteorolog.

Neki austrijski mediji pišu kako se radi o količini snega kakav padne jednom u deset godina.

Die Presse piše, pozivajući se na još jednog meteorologa kako će metar snijega napadati u nizinama, dok će u planinama pasti od pola do dva metra novog snijega.

Situacija s lavinama i idućih će dana zato biti kritična.

Prema posljednjim informacijama ukupno je u lavinama u Alpima poginulo 10 osoba, a među poginulima u Austriji je i troje Nijemaca – 32-godišnjak, 26-godišnjak i jedna mlada žena.

Ogromne količine snega su pale i u južnoj Njemačkoj.

(Jutarni list)

Тагови: