Jezivi prizori u Turskoj

Najmanje 18 poginulih u zemljotresu u Turskoj: Traga se za još 30 osoba

07:52, 25.01.2020.
Prema najnovijim informacijama, 18 osoba je poginulo, a 553 su povrijeđene u zemljotresu jačine 6,8 stepeni po Richteru koji je u petak pogodio istočni turski grad Elazig, javljaju turski mediji.

Ministar unutrašnjih poslova Sulejan Sojlu, ministar zdravstva Fahretin Koča i ministar urbanizma i okoliša Murat Kurum doputovali su u Elazig.  

Posljedice zemljotresa najviše su se osjetile u gradovima Elazig i Malatya. Prema riječima Koča, u Elazigu je poginulo 13, dok je u Malatji smrtno stradalo pet osoba.

U posljedicama zemljotresa u Elazigu urušeno je pet, dok je u gradu Malatja srušeno 25 stambenih objekata.

Spasilačke službe tragaju za još najmanje 30 osoba u gradu Elazigu, dok u Malati, prema posljednjim informacijama, nema osoba koje se vode kao nestale.

Direkcija za upravljanje vanrednim situacijama (AFAD) saopštila je da je epicentar potresa registriran u 20:55 sati po lokalnom vremenu, u mjestu Sivrice, nedaleko od grada Elaziga, u blizini granice sa Sirijom.

Zemljotres se osjetio i u okolnim gradovima Adana, Hataj i Osmanije, te na području sjevernih dijelova Sirije i Iraka.

Iz AFAD-a je takođe potvrđeno kako je nakon ovog zemljotresa zabilježeno još 60 naknadnih potresa slabijeg intenziteta, među kojima je osam jačih od 4,0 stepena po Rihteru.