Hiperinflacija uništava Venecuelu

Najmanja plata samo osam dolara

  • 28.01.2019. 21:10

Venecuela je devalvirala svoju valutu bolivar u pokušaju da uskladi njenu vrijednost sa crnim tržištem zemlje. Naime, usred hiperinflacije, mnogi Venecuelanci se oslanjaju na crno tržište da bi procijenili vrijednost valute.

Centralna banka Venecuele najavila je u ponedeljak devalvaciju i saopštila da će privatnoj platformi za razmjenu Interbanex biti dozvoljeno da razmjenjuje novac u zemlji po stopi koja je određena ponudom i potražnjom.

Interbanex je saopštio da je njihova razmena 3.200 bolivara po američkom dolaru. Кurs dolara na crnom tržištu od ponedeljka je bio 2.909 bolivara. Minimalna mjesečna plata od 18 hiljada bolivara sada vrijedi svega 8,64 dolara.

Prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda, inflacija u Venecueli će dosegnuti 10 miliona odsto u 2019. godini.

Ekonomija zemlje je u stalnom pogoršanju još od pada cijene nafte u 2014. koji je pogodio budžete najvećih svjetskih proizvođača nafte. Pored pada cijena nafte, Кarakas je bio pod stalnim pritiskom američkih sankcija usmjerenih na predsjednika Nikolasa Madura i njegovu vladu.

Zbog sankcija, Venecuela je prestala da koristi dolar za svoje međunarodne transakcije od oktobra prošle godine, prelazeći na evro.