Vladimir Putin

Nadam se da će doći trenutak kada ću moći da kažem ko zaslužuje da dođe na moje mjesto

  • 30.06.2021. 20:07

Vladimir Putin poručio je Rusima da će doći vrijeme kada će imenovati svog mogućeg nasljednika u Kremlju, ali je istakao da će konačno o tome odlučiti birači.

Šezdesetosmogodišnji Putin na vlasti je, kao predsjednik ili premijer, od početka milenijuma. Trenutni Putinov mandat završava se 2024., a njegove izjave pomno se prate zbog mogućih naznaka o tome planira li da produži svoju vladavinu.

Prošle godine Rusija je promijenila Ustav, a promjenom je Putinu omogućeno da bude predsjednik u još dva šestogodišnja mandata, odnosno potencijalno do 2036. Parlamentarni izbori se održavaju u septembru ove godine, a vlasti su zabranile organizacije zatvorenog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog.

"To je, naravno, bila provokacija. Bilo je jasno da je razarač ušao tražeći prvenstveno vojne ciljeve. Pokušavao je da iskoristi izviđački avion da bi otkrio kako će naše snage da zaustave takve provokacije, da bi vidio šta će se dogoditi na našoj strani, kako stvari funkcionišu i gdje se šta nalazi", kazao je Putin. Ruski predsjednik vidi i političku komponentu incidenta koji se dogodio nedugo nakon susreta Putina sa američkim predsjednikom Bajdenom u Ženevi.

"Doći će vrijeme kada ću, nadam se, moći da kažem da ta i ta osoba zaslužuje, po mom mišljenju, da bude lider tako predivne zemlje poput Rusije, naše domovine", kazao je Putin odgovarajući na ruskoj državnoj televiziji na pitanja građana.

"Britanci su ulaskom na našu teritoriju htjeli da testiraju naš vojni odgovor", kazao je Putin.

Britanski razarač, za koji Moskva tvrdi da je ilegalno ušao u njeno teritorijalno more blizu Krima ranije ovog mjeseca, učinio je to kako bi se detaljno testiralo na koji će način reagovati ruske snage, kazao je Putin.

Rusija tvrdi da je britanski razarač HMS Difender ušao u rusko teritorijalno more, ali Velika Britanija i većina zemalja smatraju da je riječ o ukrajinskoj teritoriji, pošto se incident dogodio blizu Rta Fiolent na poluostrvu Krim, koji je Rusija anektirala 2014. London navodi da je razarač putovao međunarodno priznatim koridorom na putu iz Ukrajine prema Gruziji i negira da je došlo do sučeljavanja sa ruskim snagama. Rusija pak tvrdi da su njene snage ispucale hice upozorenja prema HMS Difenderu.

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина