Zaplijenjen 1941. godine

Nacistički dokument sadrži uputstvo kako pokoriti demokratsku zemlju

  • 03.04.2019. 16:54

Tajni nacistički pamflet, nedavno otkriven u arhivi Nacionalne biblioteke Izraela, baca svjetlo na pravila koja je uspostavio Treći rajh kako bi nametnuo vladavinu okupiranoj Norveškoj tokom Drugog svjetskog rata, piše dnevnik "Harec". Urednik Nacionalne biblioteke Izraela Šai Ben Ari analizirao je sadržaj tajnog nacističkog pamfleta koji je zaplijenjen tokom velike racije 1941. godine.

Radi se o uputstvima koja su napisali viši oficiri Vermahta za vojnike koji su okupirali Norvešku.

"Naredbe su zapravo kratak i praktičan priručnik o tome kako da se pokore demokratska zemlja i njeno stanovništvo", piše Šai Ben Ari.

General Nikolaus von Falkenhorst, komandant njemačkih snaga u Norveškoj, navodi da je potrebna represija nad lokalnim stanovništvom u slučaju prijetnje vojnicima ili vojnoj imovini.

"Vojna sila mora biti mobilisana u svoj svojoj ozbiljnosti. Kada se preduzmu mjere, one moraju biti nemilosrdne", navodi on u dokumentu.

​U nastavku naredbe navode se primjeri mogućih zločina lokalnog stanovništva i moguće reakcije njemačkih vojnika.

Konkretno, ako je vojnik uvređen ili pretučen zato što je Nijemac, krivac bi trebalo da bude uhvaćen i kažnjen. Ista mjera se primjenjivala i na klevete i na omalovažavajuće izjave o Njemačkoj, posebno o Adolfu Hitleru.

Ben Ari dodaje da se jedna od najzanimljivijih odredbi odnosi na tretman lokalne norveške štampe, koja treba da objavljuje samo informacije čiji je cilj jačanje ili barem neometanje politike njemačkog Rajha.

Njemačka okupacija Norveške tokom Drugog svjetskog rata počela je nakon invazije na skandinavske zemlje 9. aprila 1940, a završila se 8. maja 1945. godine kapitulacijom Trećeg rajha.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?