Žuti prsluci

Nacija šokirana neredima demonstranata

  • 17.03.2019. 18:00

U Parizu je danas očišćena jedna od najglamuroznijih avenija na svijetu, nakon što su juče protesti pristalica "Žutih prsluka" prerasli u nerede, koji su zaprepastili naciju.

Јeziva tišina zamijenila je jučerašnji višečasovni haos na Јelisejskim poljima, ulici koju mnogi Parižani smatraju "najljepšom avenijom na svijetu", navodi AP.

Turisti fotografišu vlasnike radnji koji pokušavaju da poprave slomljene izloge i prozore.

Policije danas nije bilo na vidiku, dok se saobraćaj odvijao na kaldrmisanom putu, koji je juče bio poprište sukoba između demonstranata i policije.

Slike pričinjene štete, uključujući požar u banci u prizemlju stambane zgrade, koji je ugrozio život jedne majke i djeteta, šokirale su Francusku i ugrozile javnu podršku pokretu, čije se pristalice okupljaju već četiri mjeseca.

Dan nakon pljački i požara, luksuzne radnje, restorani i banke procjenjuju štete, vlasnici radnji popravljaju polomljeno, a radnici čistoće brišu grafite, većinom usmjrene protiv predsjednika Emanuela Makrona.

On je obećao da će se obračunati sa onima koji su pravili probleme za koje je rekao da "žele da unište republiku" i da dovode u rizik živote ljudi.

Ipak, ocijenio je da su protesti pokazali da njegova vlada mora više da uradi da se pozabavi problemima demonstranata.

Premijer Eduar Filip zatražio je da se "najstrožije kazne" odgovorni za nerede i podmetanja požara tokom protesta na Јelisejskim poljima, jednom od najbogatijih kvartova u zemlji.

Više od 100 osoba uhapšeno je tokom najnovijih protesta "Žutih prsluka" u Parizu, tokom sukoba sa policijom

Na meti učesnika protesta ponovo su bile luksuzne prodavnice nedaleko od Trijumfalne kapije, a do sukoba s policijom došlo je kada su demonstranti počeli da bacaju dimne bombe i kamenice na policajce i njihova vozila na Јelisejskim poljima.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.